DNPSBIH:Usvojen Zakon o budžetu institucija BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu i u drugom čitanju Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji iznosi gotovo dvije milijarde KM.

Za finansiranje institucija BiH predviđeno je oko 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM.

Za ovako predloženi budžet glasalo je devet delegata, jedan je bio “protiv” dok su dva delegata bila suzdržana.

Delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (DF) uložio je amandman na ovogodišnji budžet zatraživši da se osigura izdvajanje 200.000 KM za narukvice sa GPS-om za djecu sa autizmom, no ovaj amandman Dom nije podržao.

Napomenuo je da je nabavka tih narukvica mali finansijski izdatak, a za djecu i roditelje bi značio mnogo jer bi se moglo pratiti kretanje djece što je, tvrdi, standard u razvijenim zemljama, a sve s ciljem sprečavanja gubljenje djece što nerijetko rezultira smrtnim slučajevima.

S druge strane delegat Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) upozorila je da ne postoji registar u kojem bi bila sva djeca koja imaju autizam, ali je upozorila i na nepostojanje drugih registara poput onoga koji govori o broju oboljelih od rijetkih bolesti.

Naglasila je i da je pitanje zdravstva na nivou entiteta odnosno kantona i da će se ona zalagati da se na tim nivoima rješava ovo pitanje.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (NS) zatražio je od ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande da obrazloži zašto ovaj prijedlog ne može biti uvršten u budžet i može li se na neki način osigurati sredstava za to poput izdavanja iz budžetske rezerve Predsjedništva BiH.

Ministar Bevanda podsjetio je da su bez obzira na sve probleme neusvajanja Globalnog fiskalnog okvira i kašnjenja donošenja tog okvira, sve budžetske konzultacije išle redovno, ali Ministarstvu nije dostavljen ovakav zahtjev.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*