Federacija dobila novi Zakon o PIO

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i dopune Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, javlja reporterka BHRT-a.

Novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju podržao je 31 delegat, 13 ih je bilo protiv, a tri delegata su glasala protiv.

Usvajanjem u Domu naroda, omogućeno je stupanje na snagu ovog zakona s obzirom da je jučer usvojen i u Predstavničkom domu.

Dom naroda je obavezao predlagača, Federalnu vladu, da u narednih šest mjeseci praćenja primjene, predloži rješenja za eventualno uočene nedostatke tog zakona.

Današnjim zaključkom Doma naroda, koji je predložio Klub delegatskog hrvatskog naroda, Vladi je naloženo da razmotri mogućnost za povećanje minimalnih penzija jer su korisnici socijalno ugrožene kategorije stanovištva.

Novi zakon o PIO više puta je bio u parlamentarnoj proceduri. Uvodi novi bodovni sistem za izračun visine penzija, zasnovan na godinama radnog staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.

Izračun se također vrši na temelju prosječne plaće u Federaciji BiH.

Novim zakonom, kako je obrazložio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, uvodi se bodovni način za obračun visine penzija, zasnovan na visini prosječne plate u Federaciji BiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.

Prema njegovim riječima, zakon će stabilizovati penzijski fond, što će omogućiti redovnu isplatu penzija.

Drljača je u obraćanju delegatima naveo da će osiguranik s 40 godina staža, za svaku godinu staža dobijati po jedan bod, ako mu je plaća bila u visini prosječne plaće u Federaciji BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*