Legendarna Murphy Brown se nakon 20 godina vraća na male ekrane

Davne 1992. godine veliki broj ljudi širom svijeta uživao je u epizodama tada hit serije o novinarki Murphy Brown. Dvadeset godina kasnije, Murphy Brown se vraća na male ekrane, a CBS se nada da će rebootom od 13 epizoda oživjeti staru slavu.

Nove epizode stižu na 30. godišnjicu debija serije, a Candice Bergen se vraća na male ekrane kao Murphy Brown, istraživačka novinarka i TV voditeljica FYI, fiktivnog televizijskog magazina.

Njen lik je postao feministička ikona u post-Reaganovo doba, pionir iz vremena faksova i bipera.

“Murphy Brown je bila žestoka glasnogovornica ženske moći i vidim je kako se vraća s istom žestinom. Utvrdila je svoje mjesto u novinarsvtu i na televiziji. Bila je uzor mnogim ženama koje su se borile za svoj položaj u industriji u kojoj su dominirali muškarci”, kazala je Joy Press, autorica nadolazeće knjige “Stealing the Show: How Women Are Revolutionizing Television”.

CBS je saopćio da će se nove epizode baviti društvenim mrežama, kablovskim vijestima, lažnim vijestima i različitoj političkoj i kulturnoj klimi.

Podsjećamo, Emmyjem nagrađeni američki televizijski sitcom emitirao se na CBS-u od 1988. do 1998. godine i imao je ukupno 247 epizoda.

Serija se ozbiljnim temama bavila već na samom početku, kada je ustanovljeno da je glavna junakinja bivša alkoholičarka koja se liječila na Klinici Betty Ford.

Najpoznatija kontroverza vezana uz seriju se dogodila u sezoni 1991/92. kada je Murphy Brown zatrudnila i odlučila sama odgajati dijete.

Za vrijeme predsjedničke kampanje 1992. godine tadašnji američki potpredsjednik Dan Quayle je prilikom govora u San Franciscu izjavio da Murphy Brown kao samohrana majka daje loš primjer američkoj javnosti, odnosno da djeca trebaju očeve.

Kasnije kontroverze vezane uz seriju su se ticale posljednje sezone kada je Muprhy Brown oboljela od raka dojke te počela konzumirati marihuanu u medicinske svrhe. Konzervativne grupe su te epizode napale zbog promicanja narkomanije, a feminističke grupe su, pak, napale, po njihovom mišljenju, neukusne opaske na račun žena koje su prisiljene koristiti umjetne grudi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*