Indija: Sve više porodica želi muško dijete, dnevno 2.000 pobačaja ženskih beba

Odnos broja muške i ženske populacije u Indiji u značajnoj mjeri je uneravnotežen, a kao razlog tome navodi se želja sve većeg broja indijskih porodica za muškim djetetom.
Prema istraživanju koje je provela Vlada Indije, zbog sve većeg broja porodica koje žele muško dijete, ženska populacija u ovoj zemlji je iz godinu u godinu sve manja. To rezultiralo da broj rođenih ženskih beba u prošloj godini bude manji za 63 miliona od očekivanog.
Kao jedan od najvećih razloga u padu ženske populacije, navodi se polna diskriminacija, tačnije činjenica da se sve veći broj porodica odlučuje na pobačaj prije rođenja ženskih beba. Osim toga se, između ostalog navodi, kvalitetnija zdravstvena i obrazovna podrška muškoj djeci u ovoj zemlji.

Prema izvještaju UNICEF-a, broj smrtnih slučajeva kod ženske djece je za 17 posto veći u odnosu na muškarce.

Maneka Gandhi, ministrica za pitanja žena i razvoj djece u Indiji, izjavila je kako u Indiji, zbog polne diskriminacije, na dnevnoj bazi dođe do najmanje 2.000 pobačaja ženskih beba.

Donošenje muške bebe na svijet u Indiji za porodicu predstavlja izvor ponosa, dok se rađanje ženske bebe kod nekih porodica smatra “sramnim”, u nekim slučajevima može biti i razlogom “žalosti”.

Istraživanja također pokazuju kako svekrve u velikom broju porodica vrše pritisak na svoje snahe da rode muško dijete.

Istraživač Arvind Subramanian izjavio je kako problem polne diskriminacije u Indiji ima korijene stare čak hiljadu godina.

“Indija se mora suočiti sa izborom muškog dijeteta”, smatra Subramanian.

Iako je u Indiji zakonom zabranjeno saznati pol dijeteta prije njegovog rođenja, statistike pokazuju kako se veliki broj porodica ne pridržava ovog pravila.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*