Penzije za januar i februar bit će obračunate po starom Zakonu o MIO

Penzionerima koji su korisnici Federalnoga zavoda MIO još će neko vrijeme penzije će biti isplaćivane u iznosima kao i do sada, piše Večernji list BiH. Naime, iako je nedavno usvojen novi Zakon o MIO, do početka njegove primjene proći će još najmanje mjesec dana.

To znači kako će penzije za januar, a najvjerojatnije i februar, biti isplaćene u dosadašnjim iznosima. Iz Federalnoga zavoda MIO jučer su istaknuli kako će, prema odluci Upravnog odbora Federalnoga zavoda MIO, isplata penzija za januar početi u ponedjeljak, 5. februara 2018.

– Penzije ostvarene na temelju Zakona o MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome, najniža penzija iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2174,48 KM. Do početka primjene novog Zakona o MIO mirovine će se obračunavati prema odredbama postojećeg zakona – navedeno je iz Federalnoga zavoda MIO.

U istom saopštenju dalje se navodi kako će penzije koje su ostvarene na temelju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih porodica, Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH biti obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Primjena novog zakona

– Penzije ostvarene na temelju Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za januar, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 miliona KM – zaključeno je iz Federalnoga zavoda MIO.

Podsjetimo, za razliku od važećeg, u novom Zakonu o MIO, koji bi na snagu najvjerovatnije trebao stupiti 1. marta, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionerima koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti, odnosno ujednačiti visine penzije za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je kako je cilj prijedloga Zakona o MIO stabilizirati penzijski sistem i omogućiti pravedniji sistem izračuna penzije uvođenjem bodovnoga sistema. Uz ostalo, prezentirani su izračuni penzija za različite kategorije pa je napomenuto kako bi penzija učiteljice s 40 godina staža po trenutnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bi bila 672 KM, odnosno 37 KM veća.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*