Odlučno u provedbu antikoruptivnih zakona

Daljnji koraci na stvaranju svih uvjeta za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, u svjetlu seta nedavno usvojenih antikoruptivnih zakona, bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Nermina Nikšića i njegovih saradnika s predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH Amirom Jaganjcem i glavnim federalnim tužiocem Zdravkom Kneževićem. 

Ovom dogovoru, koji je bio svojevrsni plan aktivnosti u narednom periodu, prisustvovali su i federalni ministri pravde Zoran Mikulić, finansija Ante Krajina i direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać.

– Zajednički cilj svih nas je da sve ovo što smo predvidjeli profunkcioniše u punom kapacitetu i da budemo spremni, kako bismo, nakon usvajanja seta zakona i time početka pisanja historije u borbi protiv korupcije, što prije krenuli u žestoki obračun sa ovom pošasti koja urušava temelje našeg društva – rekao je premijer Nikšić.

Stvaranje materijalnih pretpostavki znači i obezbjeđenje adekvatnih prostorija Vrhovnog suda i Federalnog tužilastva sa posebnim odjelima, uz uvjete da oni prostorno i funkcionalno zadovoljavaju ove potrebe i stroge bezbjednosne standarde.

Pored ovoga, u planu aktivnosti koji je sačinilo Federalno mistarstvo pravde, predviđen je puni angažman ove dvije pravosudne institucije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi bile utvrđene materijalne i kadrovske potrebe i pristupilo njihovom obezbjeđivanju.

Dogovoreno je da se, u saradnji s ministarstvima pravde i finansija, VSTV-u dostave ove potrebe, urade pravilnici o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji, te provedu aktivnosti na imenovanju zamjenika glavnog federalnog tužioca, federalnih tužilaca i sudija Posebnog odjela i izvrši njihovo raspoređivanje.

Također, bit će sačinjena zajednička informacija Vlade FBiH, Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva za potencijalne zainteresirane međunarodne organizacije koje bi donirale pomoć za osposobljavanje ove dvije institucije.

Naglašeno je da su predstavnici međunarodnog faktora u BiH i pojedine zemlje izrazile veliki interes da investiraju sredstva i tako budu stvoreni uvjeti da se u borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala krene što prije i što spremnije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*