Zvanično počela s radom izborna-posmatračka misija za opće izbore u BiH

Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava danas je zvanično otvorio izborno-posmatračku misiju za opće izbore u BiH koji se održavaju 12. oktobra.

Misija je angažirana na poziv Centralne izborne komisije BiH.

Otvorenje je ozvaničeno na pres-konferenciji na kojoj je šefica ove misije Corien Jonker kazala da će u timu biti angažirano 11 eksperata lociranih u Sarajevu i 20 dugoročno angažiranih posmatrača koji će biti raspoređeni na području cijele BiH.

Na dan izbora Ured OSCE-a će kratkoročno angažirati 300 dodatnih posmatrača za potrebe praćenja izbornog procesa.

Misija će procijeniti jesu li izbori usklađeni s uvjetima OSCE-a i drugim međunarodnim standardima demokratskih izbora te s domaćim zakonodavstvom.

Posmatrači će pažljivo nadzirati i aktivnosti u okviru izborne kampanje, rad izbornih tijela i relevatnih državnih institucija, izborno zakonodavstvo i njegovu provedbu, medijsko okruženje i rješavanje sporova vezanih za izbore.

Na dan izbora pratit će otvaranje biračkih mjesta, glasanje, prebrojavanje glasova i izradu tabela s rezultatima na svim razinama.

-Posmatrači se neće miješati u sam izborni proces. Misija teži da njeni izvještaji budu objektivni i nepristrasni – naglasila je Jonker.

Dan poslije izbora Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava na pres-konferenciji će iznijeti preliminarna zapažanja i zaključke.

Završni izvještaj o posmatranju cjelokupnog izbornog postupka bit će objavljen približno osam sedmica po završetku izbornog procesa, najavila je šefica misije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*