Sastanak o Zakonu PIO: U martu povećanje penzija za 10 i 5% za 83.000 penzionera

U martu će penzije biti povećane za 10 i 5% za 83 hiljade penzionera u Federaciji, rekli su iz Saveza udruženja penzionera nakon sastanka u Sarajevu o provođenju novog Zakona o PIO, javlja reporter BHRT-a. Entitetski premijer Novalić ovom prilikom je rekao da je likvidnost Fonda PIO obezbijeđena u narednih 20 do 30 godina, te da penzioneri više ne moraju da brinu o povećanju penzija.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka na kojem su, pored ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače, učestvovali i predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH, predstavnici Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar i direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić, Novalić je rekao da je usvajanjem Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) stavljena tačka na put koji, kako se izrazio, ovdje ne završava.

Dodao je da je Savez udruženja penzionera pružio podršku na putu izrade i usvanja ovog zakona.

“Ovo je jedan od tri najteža zakona u društvenom pogledu. Predstoji nam još zakon o porezima. Zakon o PIO je zamjenio sve dosadašnje zakone i uredbe. Bio je nepravedan i neodrživ. Ne tvrdimo da su tadašnje prilike krive za to. Ovaj zakon garanatira da su otklonjeni nepravednost i neodrživost. Obezbijeđuje se sada likvidnost Fonda za narednih 20 do 30 godina, jer se Fond seli u budžet. Obavezu isplate penzija sad garantira entitet. Penzioneri više ne moraju da brinu o povećanju penzija. Koliko društvo ima rast BDP-a (bruto nacionalni dohodak) tako će se i penzionerima garantirati povećanje penzija”, istakao je Novalić.

Pojasnio je da će svake godine 15. aprila rast penzija biti usklađivan sa rastom BDP-a, te da će se pratiti postoje li neke devijacije u provođenju novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Novinarima se obratio i resorni entitetski ministar Vesko Drljača koji je rekao da Zakon o PIO predstavlja skelet reforme.

“Bio je neophodan i jasno je da smo morali uraditi reformu u cilju zaštite penzionera, da se na pravičan način utvrdi visina penzija i ustabili Fond, a sve transparentno i pravedno. Penzioni fond je bio na rubu i ovo je bio posljednji trenutak da se sačuva stabilnost fonda. Postoje brojne odredbe kojima se garantira povećanje penzija, ali i stabilnost Fonda”, istakao je ministar rada i socijalne politike FBiH.

Omer Efendić iz Saveza udruženja penzonera FBiH rekao je da su se dogovorili da u mjesecu martu za 83.000 penzionerapenzije povecaju za 10 i 5%.

Usklađivanje penzija biće svakog 15. aprila u skladu s rastom BDP-a, ponovio je Efendić i naglasio da u zakonu postoji i klauzula za vanredno uvećanje penzija u odnosu na stanje u društvu.

“Novi zakon zaustavlja urušavanje Fonda PIO. Penzije će se utvrđivati na osnovu radnog staža i uplaćenih doprinosa. Ovaj zakon garantuje i sigurnost isplate penzija. U ovaj zakon utkane su sve odredbe koje smo usaglasili sa Vladom Federacije BiH”, rekao je Efendić po okončanju sastanka, prenosi reporter BHRT-a.

Ivan Kožul iz Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar je rekao da je i taj Savez podsticao na donošenje novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Nisam siguran da je zakon iz ’98. godine bio naš. Da su primijenjene sve odredbe iz tog zakona naše mirovine bi bile još manje. Zato smo podsticali na donošenje novog Zakona. Sve odredbe novog Zakona imaju svoju težinu za umirovljenike, što ranije nismo imali. Za nove umirovljenike važan je bod sustava koji će omogućiti da svi imaju jednake mirovine. Vrlo je bitan način usuglašavanja sa troškovima života i BDP-om. Vrlo je bitno i to da Vlada može povećati minimalne mirovine”, naglasio je Kožul.

On je ocijenio da će praksa pokazati da li je ostalo nesto nedorečeno u novom Zakonu o PIO, te iskazao nadu da će to biti popravljeno.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*