U Strazburu predstavljanje Strategije za zapadni Balkan

U Strazburu će danas biti predstavljena Strategija za zapadni Balkan. Ovaj dokument Evropske unije trebalo bi da bude još jedan podsticaj zemljama naše regije da do 2025. godine urade što više na pripremama za članstvo u Uniji.

Predstavnici EU ističu da se politika proširenja ne mijenja s obzirom na to da se tokom prošlih decenija pokazala veoma uspješnom, zbog čega i ima jedinstvenu podršku da bi se partnerima sa Balkana pomoglo da u političkom i ekonomskom smislu dostignu standarde EU.

Konferencija za novinare, na kojoj će biti predstavljena nova Strategija za zapadni Balkan, bit će direktno prenošena u Delegaciji Evropske komisije u Sarajevu, a javnosti će se obratiti potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Ovu politiku, odnosno strategija, već ranije je najavio predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, a nakon njenog današnjeg zvaničnog objavljivanju uslijediće brojni događaji koji će reafirmirati tu viziju. Prva prilika za to bit će predstojeći Samit u Sofiji s obzirom na to da je i Bugarska, kao zemlja predsjedavajuća EU, proširenje stavila u sam vrh svojih prioriteta.

Visoki zvaničnici EU navode da bi neki od partnera sa Balkana do 2025. godine mogli biti spremni za članstvo s obzirom na to da se kriteriji ne mijenjaju, a sama Strategija trebalo bi da bude shvaćena kao “otvorena vrata” i historijska prilika.

Gdje je mjesto BiH u procesu pristupanja Uniji?

Pridruživanje EU je izbor koji predviđa i usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije, a region Balkana se susreće sa istim izazovima kao i EU, poput pitanja migracija, infrastrukturnog povezivanja.

Kada je riječ o infrastrukturnom povezivanju, veliki naglasak se stavlja na “Konektiviti agendu”, ali se ne smije ispustiti iz vida i moć transformacije zemalja na evropskom putu.

Predstavnici EU ističu da BiH ima perspektivu da dobije kandidatski status, ali da mnogo zavisi od političke volje, što je jasno stavljeno do znanja na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini.

Naglašena je važnost razgovora u okviru odgovaranja na Upitnik Evropske komisije u koji su uključeni svi nivoi vlasti i predstavici EU očekuju odgovore na nekih 15.000 do 16.000 stranica.

Na evropskom putu zemalja Balkana trenutno vode Crna Gora i Srbija, što ne znači da ih i ostale zemlje ne mogu sustići.

Da li su Rusija i Kina problem?

Kada je riječ o uticaju Rusije i Kine, predstavnici EU ističu da nije tajna da su mnogi aktivni na zapadnom Balkanu, što samo po sebi nije problem.

Rusija, kako je rečeno, u pogledu investicija nije “igrač”, dok Kina kroz svoju agendu “16 plus jedan” ulaže i u zemlje članice Evopske unije.

Predstavnici EU ističu da nema diskriminacije kada su u pitanju dobre investicije, odnosno, one koje se drže pravila u smislu transparentnosti, ekološke prihvatljivosti, ali i drugih kriterijuma koji su bitni u EU.

U Delegaciji EU u Sarajevu danas će biti upriličen prenos konferencije za medije iz Strazbura, gdje će Mogerini i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han predstaviti Stragiju za zapadni Balkan.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*