Jusko nakon sastanka s delegacijom Turske: Prvo studija izvodljivosti pa onda model finansiranja

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je danas sastanak s predstavnicima Republike Turske koje je predvodio zamjenik generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmet Tutas.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko distrikta BiH te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije i Republike Srpske.

Ovo je bio prvi zvanični sastanak u vezi izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd.

Jusko je istakao važnost posjete koja pokazuje da Turska želi što prije krenuti u realizaciju ovog projekta. Cilj sastanka je bio da se turska delegacija informiše o svim detaljima projekata kako bi mogla pristupiti izradi studije izvodljivosti.

Danas se razgovaralo i o modelima finansiranja, ali je iz turske delegacije rečeno da će se tek naknadno utvrditi modeli finansiranja za oba putna pravca, odnosno da je još uvijek rano o tome govoriti.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je da je predsjednik Turske nakon prošlosedmičnog sastanka u Istanbulu sazvao se relevantne institucije i od njih zatražio da što prije započnu sa radom.

Kako kaže, današnji sastanak je bio odlična prilika da se iz prve ruke prikupe sve relevantne informacije. Najavio je da će se u naredna dva dana ići u obilazak obje trase.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*