Za 5.septembar najavljene demonstracije ispred Parlamenta BiH

Vijeće građana u BiH je 19. jula u Srebreniku dogovorilo  proteste za 5. septembar, koji su nastavak protesta u Tuzli od 5. februara ove godine.

“Cilj je da se ovakvoj vlasti kontinuirano napominje da moraju raditi ono što narod traži, a ne ono što je samo u njenom interesu, da motrimo na njihov rad i da to nećemo nikada prestati. Tražimo ispunjenje svih zahtjeva građana  koji su  obuhvaćeni i zaključcima Berlinske deklaracije ( vladavina prava- borba protiv korupcije, procesuiranje odgovornih za stanje u državi, hitno provođenje socio-ekonomskih i razvojnih reformi) i reformisanje  zdravstvenog, obrazovnog, penzionog  i kulturnog sektora radi njihovog unapređenja u korist naroda” – izjavila je Agenciji Fena Hasna Ljubović iz Vijeća građana u BiH.

U Vijeću građana u BiH naglašavaju da su u junu uputili zahtjeve u vezi s izmjenama Izbornog i Krivičnog zakona Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i PSBiH.

Zbog toga što nije bilo odgovora niti reakcija odlučeno je da se 5. septembra  demonstracije organizuju ispred zgrade državnog parlamenta na Trgu  Bosne i Hercegovine.

Broj prisutnih ne može se procijeniti, ljudi su u katastrofalnoj situaciji nakon poplava i zavisi od niza faktora, međutim, sveukupna situacija pogotovo nakon poplava velikog broja domaćinstava, pokazalo je narodu BiH da su prepušteni sami sebi. Građani su  postali svjesni da moraju i na ovakav način – demokratskim putem zahtijevati svoja prava, zajedno za sve ljude.

Tvrde da se javljaju građani iz svih gradova BiH, daju podršku za sve njihove aktivnosti i najavljuju prisustvo predstavnika svih gradova BiH. Građani su jako osiromašeni, a Vijeće nema finansijska sredstva da bilo kome organizovano plaća dolazak u Sarajevo.

Broj prisutnih ovisi od niza faktora ponajviše finansijskih sredstava, kažu u Vijeću građana u BiH, a budući da su sve svoje poruke građani prosljeđivali kroz zahtjeve svim nivoima vlasti a da ona ništa nije ispoštovala poruka sada glasi: vlast narodu!

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*