Wigemark: Neki dijelovi Dejtona će se morati modificirati

Utakmica je otvorena i značajna je razlika što će sve zemlje jednako tretirane. Neke su zemlje bliže Evropskoj uniji jer su ranije počele sa procesom, međutim svaki dan je nov utrka, kazao je šef Delegacije EU u BiH na današnjoj pres konferenciju upriličenoj povodom predstavljanja Strategije EU za Zapadni Balkan.

Važno je reći, kazao je Wigemark, da bilo koja odluka u smislu proširenja je u rukama zemalja Zapadnog Balkana. On je istakao da je Bosna i Hercegovina u zadnje tri godine napravila značajan napredak, usvajajući ključne dokumente.

On je naveo da se na odgovore na Upitnik čekalo dugo, ali da to nije čudno jer se po prvi put usaglašavaju zajednički stavovi, prenose Vijesti.ba.

Rekao je da je u njegova uloga u cijelom procesu prilično ograničena i da u tome smislu kao šef delegacije EU u BiH može samo podsticati taj proces.

Wigemark je kazao da će se neki elementi Dejtona morati modificirati, ali da EU neće nametati rješenja.

On je ocijenio da je EU tu na raspolaganju da pomogne, ocijenivši između ostalog da je javni sektor u BiH prenapučen da tu mora doći do reformi.

Wigemark je rekao da građani mogu ocijeniti ko je od političara u BiH za EU.

Poručio da se iz EU perspektive u BiH učinilo puno te da u tome smjeru treba nastaviti a ne upasti u zamke političke retorike.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*