Delegacija USAID-a iz Ureda za Europu i Euroaziju posjetila Kantonalno tužilaštvo TK

Delegacija USAID-a,  koju je predvodila predstavnica Ureda za Europu i Euroaziju Ana Luisa Pinto, zajedno  sa  direktoricom  USAID Projekta pravosuđa u Bosni i Hercegovini Biljanom Potparić-Lipa, posjetila je danas Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Domaćin radnog sastanka, na kojem se razgovaralo o radu Tužilaštva na predmetima korupcije, organiziranog i privrednog krimanala, te o podršci koju ovo Tužilaštvo u radu na ovim predmetima kontinuirano dobija od USAID Projekta pravosuđa, je bio glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić i njegovi zamjenici Mirzeta Begić i Dragan Radovanović.

“Mi smo u radu fokusirani na procesuiranje predmeta korupcije, privrednog i organiziranog kriminala i svakako spremni da se suočimo sa različitim izazovima, pa tako i u radu na kompleksnim predmetima u ovoj oblasti. U posljednjih nekoliko godina smo imali dobre i prepoznatljive rezultate, provodili istrage, podizali i pred sudovima zastupali veći broj optužnica u ovim predmetima. Na  osnovu naših optužnica su izrečene prvostupanjske ili pravomoćne presude za korupciju brojnih javnih dužnosnika na različitim nivoima, a u  jednom od važnijih predmeta je u skorije vrijeme donesena osuđujuća prvostupanjska presuda za visokopozicioniranog dužnosnika na nivou Federacije BiH  u kojem je izrečena jedna od najdužih kazni zatvora u BiH za korupciju.  Kapaciteti tužilaštva se kontinuirano jačaju, čemu značajno doprinosi i USAID-ov Projektpravosuđa u BiH“, rekao je glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić.

USAID putem Projekta pravosuđa u BiH pruža podršku Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, kao i drugim tužilaštvima u BiH, u smislu jačanja tužilačkih kapaciteta za rad na predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*