Predaja Upitnika do kraja februara, BiH ima jasno razrađen akcioni plan za ono što EU traži

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da je Strategija EU za Zapadni Balkan šalje dvije ključne poruke: nedvosmislenu opredijeljenost da regija ostaje strateški važna za EU i da ne postoje preferencije prema pojedinačnim državama kada je u pitanju proces proširenja.

“Jasna i nedvosmislena poruka da Zapadni Baklan osjatje strateški važan za EU, te da će do 2025. biti intenzivirane aktivnosti evropskih institucija. Takođe, Strategija je jasna naznaka dominante uloga EU i evropskih vrijednosti na Zapadnom Balnkanu. Suština priče je u realizaciji uslova koji su pred nama, tako da 2025. godine nije rok nego cilj za sve zemlje regiona”, poručio je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenose Vijesti.ba.

Kroz Strategiju je jasno definisano da zemlje koje brže napreduju ka EU i koje bi mogle postati članicom ne mogu blokirati pristup drugim državama.

“Brzina realizacije uslova omogućava da bilo koja zemlja može napredovati i postići bolju poziciju, ali i prestići države koje imaju otvorena poglavlja”, istakao je on.

Ocijenio je pozitivnim činjenicu da u Strategiji nije bilo licitiranja rokovima, nego da je dato šest ključnih oblasti u kojima treba postići napredak.

“Suština je da BiH, kao i druge države, ispred sebe ima jasno razrađen akcioni plan za sve ove oblasti. Ispunjenje uslova ne smije biti dnevnopolitičko pitanje, jer cilj reformi treba biti sigurnije i bolje društvo za sve građane, a ne prikupljanje političkih poena”, kategoričan je Zvizdić.

Kako je istakao, Vijeće ministara BiH realizovalo je sve obaveze iz reformske agende

“Upitnik će biti predat u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu. To će se desiti krajem februara, kada predsjednik Evropske komisije Junker dođe u Sarajevo”, najavio je Zvizdić, prenose Vijesti.ba.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH konstatovao je da je evropski put BiH niz godina bio u potpunoj blokadi.

“Od 2008. do 2015. godine nije se radilo ništa, tako da smo u tom periodu iz liderske pozicije u regiji došli na začelje napretka ka EU”, podsjetio je Zvizdić, te napomenuo da je tokom posljednje tri godine, između ostalog, na snagu stupio SSP, usvojena je reformska agenda, usaglašen mehanziam koordinacije, predat zahtjev i dobijen Upitnik Evropske komisije.

Prema njegovim riječima, BiH je u novoj Strategiji EU pozicionirana na način da može napredovati na evropskom putu i sustići zemlje regiona ukoliko postoji puni angažman domaćih političara i opredijeljenost da socijalnu i ekonomsku situaciju, te reforme stave u pravi plan, a ne predizbornu kampanju, a sve kako bismo 2025. godinu mogli dočekati u evropskom ozračuj.

“Na svu sreću, nisu se ostvarile prognoze onih koji imaju intenciju da stanje u BiH boje u crno. Naša država pozicionirana je u skladu sa kredibilnim napretkom, ali mnogo je posla i reformi pred nama”, kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara izrazio je nadu da će političko ozračje u BiH omogućiti uspješan nastavak kontinuiteta koji BiH ima posljednje tri godine kada su u pitanju EU integracije.

“BiH ima trasiranu evropsku budućnost i sasvim sigurno će biti članica EU”, zaključio je Zvizdić.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*