U Tuzli sutra radionica o temi: “Prava potrošača u regionu JI Evrope i evropske prakse”

Udruženje potrošača Tuzlanskog kantona je apliciralo projektom “Prava potrošača u regionu JI Evrope i evropske prakse” na program “Evropa za građane”, odnosno podprojekat koji se zove “Mreža bratimljenih gradova”.

U ovom projektu izabrani su gradovi koji su bratimljeni sa Tuzlom, Osijek i Pečuh, kao i Novi Sad sa kojim Udruženje tradicionalno ima dobru saradnju, te se nadaju uskorom bratimljenju.

– Cilj ovog projekta je da se bratimljenja gradova prenesu među građane, da se obični građani druže i da vide da postoji mogućnost saradnje između tih gradova. Uslov Evropske unije je bio da minimalno jedan grad bude iz zemlje koja je u EU što znači da je cilj da se družimo sa građanima koji su već u EU te da nam oni prenesu u raznim segmentima građanskog života kako je to živjeti u EU – kazala je Gordana Buluć, predsjednica Udruženja potrošača TK.

Tema programskih aktivnosti radionice koja će započeti sutra je “Sigurnost hrane za potrošače”, te sigurnost snabdjevanja, posebno u uslovima kada se dese elementarne nepogode većih razmjera.

– Razlog za to je što smo imali puno pitanja od potrošača da li je hrana iz poplavljenih područja sigurna, da li se kontroliše, da li će doći do povećanja cijena bog toga što imamo značajne gubitke u proizodnji hrane na koja ćemo pokušati da damo odgovore – pojasnila je Bulić i istakla da će se BiH vrlo brzo pridružiti Evropskoj zajednici potrošača.

Na radionici će učešće uzeti Žarko Galetin, direktor novosadske “Produktne berze”, Tončo Bavraka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH, Salim Mujić, direktor Direkcije robnih rezervi TK i Alija Šabanović, direktor PZ “Žitozajednica FBiH”.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*