Bašić protiv Wawrinke za finale turnira u Sofiji i plasman među 100 najboljih na svijetu

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić danas od 17:00 sati igra protiv Stana Wawrinke u polufinalnom meču ATP 250 turnira u Sofiji.

Bašić (129. ATP) je plasmanom u polufinale osigurao renking karijere, a eventualnom pobjedom protiv švicarskog tenisera izborio bi i plasman među 100 najboljih tenisera svijeta na sljedećoj ATP rang-listi koja izlazi u ponedjeljak.

Najbolji renking karijere Bašić je ostvario 2016. godine kada je zauzimao 109. mjesto na listi najboljih tenisera svijeta. Prema trenutnom nezvaničnom renkingu, Bašić je 101. teniser svijeta, a pobjeda protiv Wawrinke (15. ATP) dovela bi ga na 91. mjesto.

Na putu do polufinala Bašić je najprije odigrao dva kola u kvalifikacijama, a onda i tri meča glavne faze turnira, dok je Wawrinka svoj put počeo od osmine finala te je u Sofiji odigrao samo dva meča.

Bašić je u kvalifikacijama bio uspješniji od Alexandera Lazova (495. ATP) iz Bugarske i bh. tenisera Tomislava Brkića (239. ATP) u kvalifikacijama te od Floriana Mayera (72. ATP) iz Njemačke, Philippa Kohlschreibera (35. ATP) iz Njemačke i Maximiliana Merterera (82. ATP) koji dolazi također iz Njemačke. Protiv Nijemaca igrao je u glavnoj fazi turnira u Sofiji.

Wawrinka je slavio protiv Martina Klizana (147. ATP) iz Slovačke i Viktora Troickog (67. ATP) iz Srbije.

Pobjednika duela između Bašića i Wawrinke u finalu će čekati Marius Copil (93. ATP) iz Rumunije ili Jozef Kovalik (187. ATP) iz Slovačke, a njihov meč počinje danas u 13:00 sati.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*