U BKC-u otvorena izložba Karl Heinza Heminga

Bosanski kulturni centar Tuzla organizovao je sinoć izložbu radova njemačkog autora Karl Heinza Heminga, dobitnika specijalne nagrade „Aleksandar Aco Adamović“, na 7.Bijenalu „Umjetnosti minijature BiH“.

Ova izložba je značajna za kulturni život Tuzle, i predstavlja početak saradnje na internacionalnom nivou, obzirom da se umjetnici iz drugih zemalja predstavljaju u BKC-u. Kako je prilikom otvaranja izložbe kazao predsjednik žirija 7.Bijenala Enver Mandžić, radi se o specifičnoj umjetnosti tzv. objekata, koje se izrađuju od drveta i pleksiglasa.

„Sa tim objektima on zapravo eksperimentiše u više nivoa umjetničkog izražavanja, od vrlo jednostavnog oblika i forme, od običnog drvenog materijala, do vrlo složenih kompozicija. On to pravi tako što kombinuje pleksiglas u boji i tanku šperploču. Mislim da je ovo jedan izuzetan doživljaj, jer ma koliko se činile jednostavne ove izložene figure, svaka od njih krije poseban smisao, i nešto što nam umjetnik želi predočiti na svoj osebujan način“, pojasnio je Mandžić.

Karl Heinz Heming je rođen u Gladbecku 1948.godine. Državnu umjetničku akademiju završio je 1975.godine na Univerzitetu u Dusseldorfu. Pored Tuzle, svoje radove je izlagao širom Njemačke, Holandije, Španije, Italije, a radi i stvara kao slobodan umjetnik. Njegova izložba u Tuzli će biti otvorena do 17. septembra.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*