Potvrđena optužnica za zločin protiv civilnog stanovništva u Živinicama

Kantonalni sud Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nijaza Talovića (49) i Enesa Tursunovića (44) iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučinitelji počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u septembru 1992. godine u Živinicama.

Optužnicom se pomenuti terete da su kao pripadnici Armije BiH u ranim jutarnjim satima 15. septembra 1992. godine, u maskirnim uniformama i naoružani automatskim puškama, ušli u kuću civila Milivoja Prodanovića u Živinicama, repetirali i uperili u njega puške i verbalno mu prijetili. Kada je oštećeni pobjegao u kupatilo u kući, ispalili su nekoliko hitaca, provalili u kupatilo, oborili ga na pod i udarali kundakom puške po cijelom tijelu i nanijeli mu lake tjelesne povrede. Nakon toga su mu otuđili automobil, televizor, hranu i piće te se udaljili.

Optuženi se terete da su kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, nečovječno postupali prema civilu i izvršili pljačkanje njegove imovine.

( Odjel za odnose s javnošću Tužilaštva TK )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*