Čistim zrakom do smanjenog uticaja na klimu

Centar za ekologiju i energiju, u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boll, danas je u Tuzli organizovao okrugli sto pod nazivom ˝Čistim zrakom do smanjenog uticaja na klimu˝.

Prezentovan je Dokument koji je nastao kontinuiranim radom radne grupe koju čine Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Tehnološkog i Medicinskog fakulteta, Općine Tuzla, Arhus centra i Centra za ekologiju i energiju.

Podaci pokazuju da se Tuzla već duže vrijeme bori sa zagađenim zrakom i u ljetnim i u zimskim mjesecima.

Zagađenost zraka izaziva klimatske promjene, a njene posljedice imali smo svi priliku vidjeti tokom poplava ove, ali i prošlih godina. O posljedicama klimatskih ekstrema govorio je Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Vlada TK je vrlo ozbiljno shvatila pitanje zaštite okoliša, posebno zagađenja i kontrole zraka, istakao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Radi se intenzivno na više polja, od potpisivanja Odluka o dodjeli sredstava općinama za projekte smanjenja zagađenja do postavljanja displeja na Skveru kako bi građani iz sata u sat pratili kvalitetu zraka.

Okrugli sto je organizovan kako bi se sagledalo stanje i predstavile mjere koje će smanjiti zagađenost i ublažiti klimatske promjene u budućnosti.

Zaključak je da sve relevantne institucije, nevladin sektor ali i pojedinci trebaju zajedno raditi na smanjenju zagađenja zraka. Građane treba uključiti u proces donošenja planova i odluka od kojih zavisi kvaliteta zraka kako bi i oni doprinjeli stvaranju pozitivnih klimatskih promjena.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*