Hitna sjednica Vlade FBiH: Osim iz HNK, usvojeni svi odgovori na upitnik EK

Razmatrajući Informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK), Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici usvojila sve odgovore osim onih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), rekao je premijer Fadil Novalić novinarima u Sarajevu.

Istakao je da je riječ o tački dnevnog reda koju je Vlada, radi vremenskih rokova, morala hitno tretirati.

“Svi su odgovori usvojeni. U ovom momentu čekamo još samo odgovore iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji radi štrajka do danas nisu dostavljeni”, rekao je Novalić.

Federalna vlada je danas, kaže premijer Novalić, dala saglasnost i na Prijedlog kolektivnog ugovora za službenike, organe uprave i sudske vlasti u Federacije BiH, koji su utvrdili pregovarački timovi Vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u ovom entitetu.

“Kolektivni ugovor uređuje prava i obaveze državnih službenika i namještenika na svim nivoima od općina do Federacije. Bitno je istaći da je saglasnost dobio i Prijedlog sporazuma o visini osnovice za obračun plate”, istakao je Novalić.

Novalić je novinarima rekao i to da se Vlada koju vodi “ovih dana suočava s raznim tehničkim problemima koji utiču na održavanje sjednica”.

“Znate da se selimo iz zgrade u ulici Alipašina 41 u zgradu Energoinvesta, tako da imamo male zastoje u funkcioniranju kako same Vlade tako i ministarstava”, izjavio je Novalić, pojašnjavajući razloge održavanja hitne sjednice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*