Umjesto u zatvor, Federalno ministarstvo pravde traži da 771 osoba radi za opće dobro

Više od 770 osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine čeka na služenje zatvorske kazne, piše bh. novinska agencija Paria (NAP), potvrdili su iz Federalnog ministarstva pravde.

Zbog nedovoljnog broja zatvorskih ćelija u Bosni i Hercegovini mnogi osuđenici još uvijek nisu odslužili zatvorske kazne, iako su im one izrečene.

Prema podacima Federalnog ministarstva pravde na dan 31. decembra 2013. godine čak 771 osoba u Federaciji je čekala na služenje zatvorske kazne, a najviše je onih čija je kazna do jedne godine zatvora.

Iz Federalnog ministarstva pravde upozoravaju da bi se ovaj broj uveliko mogao smanjiti ukoliko bi bosanskohercegovački sudovi počeli primjenjivati alternativne sankcije, poput, kažu, rada za opće dobro.

“Broj osuđenih osoba na „čekanju“ smanjen je kako je počela primjena kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, kao načinom izvršenja kazne zatvora za osuđene osobe čija je kazna do jedne godine” – objasnili su u Ministarstvu pravde FBiH.

No, smatraju da bi taj broj mogao biti daleko i manji ukoliko bi sudovi kao kazne izricali i alternativne sankcije, poput rada za opće dobro, što je praksa u mnogim razvijenim zemljama svijata.

Već nekoliko godina pokušavamo animirati nadležne sudove da više u praksi počnu primjenjivati alternativne sankcije, kao što je rad za opće dobro. Međutim, primjena tih sankcija u praksi u FBiH je jako mala, a ona bi, ukoliko bi se primjenjivala, doprinijela smanjenju broja osuđenih osoba na „čekanju“. Ove sankcije u skoro svim evropskim državama imaju veliki procenat učešća u izrečenim sankcijama počiniteljima krivičnih djela, objašnjavaju u ovom ministarstvu, piše NAP.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*