Od predsjednika Skupštine TK zatraženo da podnese ostavku, večeras imenovanje nove Vlade

Politička previranja u Stranci demokratske akcije (SDA) se nastavljaju. Nakon izglasavaja nepovjerenja Vladi TK i premijeru Begi Gutiću, za skupštinsku govornicu je izašao predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević koji je pozvao predsjednika Skupštine TK Senada Alića da podnese ostavku.
“Sada je na sceni odsustvo od svih onih onih principa i stavova koje zastupa SDA. U tom svojstvu i posllije ovg čina dolazimo u situaciju da ćemo prije svega preispitati naš koalicioni dogovor koji imamo, prvrenstveno sa SBB-om koja je u ovom trenutku najjača poziciona stranka, a koja je legalno i legitimno smijenila Vladu TK, skupa sa neformalnom grupom od 13 poslanika”, kazao je Čaušević te dodao:

“Shodno tome, cijeneći kompletno proceduru od svih reakcija koje su imale kolege, počevši od samog načina sazivanja sjednice Skupštine TK, pa do svih ostalih procedura koje su grubo kršene od nadležnih unutar Kantonalne skupštine na čelu s predsjednikom Alićem, zatim izazivanja pravne nesigurnosti, te gubljenja povjerenja stranke koja te izabere, imenuje i delegira smatram da iz moralnih razloga i svega onoga što sam naveo, on treba podnijeti ostavku.”

S druge strane Alić kaže da ostavku neće podnijeti jer, kako je naveo, za to nema razloga.

“Zašto bih podnosio ostavku? Ja sam član SDA do onog trenutka dok me stranka ne isključi. Ali ni za to nema razloga jer sam predsjednika SDA (Bakira Izetbegovića, op.a.) informisao o činjeničnom stanju, a oni koji su ga filovali dezinformacijama, on treba razmisliti da li sad isključiti njih, ili nas koji konstantno radimo i borimo se za ovaj kanton”, naveo je Alić.

Inače, uskoro se očekuje početak nove sjednice Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj će biti formirana nova Vlada TK.

Trenutno se kao kandidat za novog premijera jedino spominje sada već bivši ministar finansija TK Jakub Suljkanović koji će, prema svemu sudeći, ministarsku fotelju zamijeniti premijerskom.

Nezvanične informacije kazuju da će iz starog saziva u Vladi TK ostati Husein Topčagić, Bahrudin Hadžiefendić, Osman Puškar, Mirsad Gluhić, Ivana Kulić, Zlatan Muratović i najvjerovatnije Zlatan Jovanović.

Od pet upražnjenih ministarskih fotelja dvije su dosad popunjene, a u njih će sjesti Miralem Nuhanović i Enes Gegić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*