Iran: Pronađena olupina srušenog putničkog aviona

Iranska vojska pronašla je olupinu putničkog aviona koji se u nedjelju sa 65 putnika i članova posade srušio u planinskoj regiji Dena u centralnom Iranu, saopćili su zvaničnici Revolucionarne garde.

Ne očekuje se da je iko od putnika i članova posade preživio, prenosi Reuters.

Avion tipa ATR-72 iranske aviokompanije “Aseman Erlajns” (Aseman Airlines), koji je letio od Teherana ka gradu Jasudž na jugozapadu Irana, srušio se 50 minuta nakon uzlijetanja.

Vlasti su anije navele da je avion u vlasništvu poluprivatne aviokompanije “Aseman”, sa sjedištem u Teheranu, koja je specijalizirana za letove do zabačenih aerodroma širom zemlje, ali obavlja i međunarodne letove.

Avion koji se srušio je letjelica s dva turbo-mlazna motora, koja se koristi za regionalne letove na kratkim destinacijama.

Pod međunarodnim sankcijama koje traju decenijama, iranska flota putničkih aviona je zastarjela, a nesreće su se proteklih godina događale relativno često.

Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, Iran je potpisao ugovore s “Erbasom” (Airbus) i “Boingom” (Boeing) radi kupovine većeg broja putničkih aviona.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*