U Tuzli skoro hiljadu klizišta

Zaštita zdravlja ljudi nakon povlačenja vode i preventivne aktivnosti svih nadležnih službi i institucija Tuzle i Tuzlanskog kantona u sprječavanju pojava zaraznih bolesti, kao i situacija sa klizištima, bile su tema zajedničke sjednice Kolegija općinskog načelnika, Općinskog štaba Civilne zaštite i predstavnika općinskih službi i javnih zdravstvenih institucija. U prvom planu na sjednici su bile informacije i aktivnosti koje nadležne zdravstvene institucije u Tuzli i Tuzlanskom kantonu poduzimaju u zaštiti zdravlja ljudi, preventivnom djelovanju u sprječavanju svih oblika zaraznih bolesti. Epidemiološka sitaucija u Tuzli i TK je nesigurna, ali pod kontrolom, istakla je dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

kolegij_načelnik_002

Prema riječima dr. Amerline Mehičić iz Higijensko-epidemiološke službe tuzlanskog Doma zdravlja stručne ekipe svakodnevno vrše dezinfekciju i dezinsekciju u javnim i privatnim objektima, sve osnovne i srednje škole, četiri fakulteta su obradjena, tako da nastava može početi, a jedan od zaključaka na sjednici je bio da se i dalje vrše agresivne mjere dezinfekcije, dezinskecije i deratizacije u Tuzli. I prva dezinfekcija i ponovljena. U saradnji sa Domom zdravlja, Veterinarskom stanicom, Općinski štab civilne zaštite sačinit će obavještenja i upozorenja za gradjane, te ih distriburati u mjesne zajednice i medijima. Istaknuta je potreba lične zaštite u ovoj situaciji gradjana u korištenju namirnica. Direktor Veterinarske stanice Tuzla Jasmin Ferizbegović je govorio o aktivnostima na uklanjanju uginulih životinja, sigurnom spaljivanju u jamama, dok se ne obezbijede spalionice. Dr. Sead Ahmetagić sa Infektivne klinike UKC-a Tuzla je istakao da se do sada na Kliniku javilo deset pacijenata sa blažim slučajevima oboljenja, a u dva protekla dana nije bilo ni jednog sa pojavama crijevnih oboljenja.

Kada je riječ o klizištima, članovi Kolegija i štaba su informisani da se njihov broj povećava i bliži cifri od hiljadu klizišta. Najteža sitaucija je i dalje u Badrama, Crnom Blatu, Kojšinu, a trenutno su na terenu u Tuzli sedam stručnih timova.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*