Predstavnici boračkih i organizacija RVI FBiH posjetili Bratunac, Potočare i Srebrenicu

Predstavnici boračkih organizacija, organizacija ratnih vojnih invalida i porodica šehida s područja cijele Federacije BiH danas su posjetili Memorijalni centar u Potočarima i položili cvijeće.

Delegaciju predvođenu ministrom za pitanja boraca FBiH Zukanom Helezom ugostio je načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Delegacije su prvo položile cvijeće na mezarju Veljaci u Bratuncu, zatim u Potočarima.

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez je u izjavi rekao da su od početka mandata vrata borcima iz Srebrenice uvijek bila otvorena.

-Meni je jako žao da danas ovdje u Potočarima ne vidim generale, komandante, ključne političare koji dođu u Potočare samo 11. jula da se slikaju. Što se tiče boraca iz Srebrenice, mene da se pita svi oni koji su prošli golgotu preko šuma oni su ratni vojni invalidi. Svi koji su preživjeli traume po šumama, oni i članovi njihovih porodica, ne treba veća invalidnost. Međutim, emocije su jedno, a zakoni drugo. Mi smo danas dogovorili po presudi Ustavnog suda da vratimo u pravo 23 čovjeka, sve je u skladu s propisima i obavio sam razgovor s njima, oni moraju s redovnog suda povući svoje predmete. Oni su od mene tražili garanciju. Došao sam i obavio razgovor u pauzi između Potočara i Bratunca i to smo dogovorili i to će ubrzo biti riješeno. U pitanju su njihove invalidnine, a ponekih i penzionisanje po zakonu o prijevremenom povoljnom penzionisanju – kazao je ministar Helez.

Zudin Mahmutović, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, izjavio je da će kantonalno ministarstvo za boračka pitanja uvijek podržavati aktivnosti kao što su danas u Potočarima.

– Ovdje sam danas uime Ministarstva za boračka pitanja i Vlade Tuzlanskog kantona da podržim ovakve aktivnosti i da odam poštovanje žrtvama. Federalno i kantonalno ministarstvo će uvijek podržavati jer ovo je sveto mjesto. Ovdje ako se ne odazovemo i ne dođemo onda smo zaboravili ko smo i šta smo i šta nam je dužnost. Pored svih problema koje imamo, zadesila nas je i nesreća s poplavama, ali Ministarstvo za boračka pitanja sigurno neće zaboraviti naše borce. Mi planiramo da pomognemo u ovoj godini našim borcima koji su imali štete u majskim poplavama – rekao je Mahmutović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*