Predstavljena kampanja “Skini masku mome gradu”

Zavod za javno zdravstvo TK u saradnji sa Alijansom za zdravlje i životnu sredinu iz Brisela organizovao je press konferenciju u povodu promocije Globalne kampanje „Skini masku mome gradu“.  Pomenuta kampanja uključuje zdravstvene radnike, odnosno fokusira se isključivo na medicinske aspekte i posljedice zagađenog zraka.

Međunarodna agencija za rad dovela je u direktnu vezu aerozagađenje i maligne bolesti. Prema riječima dr. Selme Azabagić, šefice Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo TK, ne postoji sumnja da aerozagađenje uzrokuje kardivaskularne probleme, te nastanak i razvoj malignih bolesti.Kada je riječ o oboljelima od karcinoma, njih je, prema podacima iz 2016.godine na TK bilo 144, dok je iste godine od karcinoma umrlo 215.

Realizator kampanje „Skini masku mome gradu“ je Alijansa za zdravlje i životnu sredinu iz Brisela. Njihove aktivnosti zasnivaju se uglavnom na zagovaranju, te uspostavljanju dijaloga sa donosiocima odluka. Srđan Kukolj, predstavnik pomenute Alijanse naveo je da oni nemaju mogućnost direktnog uticaja na donosioce odluka, niti da planiraju radikalne mjere, već prije svega otvaranje dijaloga.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*