Zašto šutimo Dodiku? Republika Srpska je genocidna tvorevina i treba je ukinuti!

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir održao je danas konferenciju za medije kako bi javno osudio izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o raspadu Bosne i Hercegovine i samostalnosti Republike Srpske.

– Već godinama, svakog mjeseca, a sve češće i na dnevnoj bazi, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bombardira nas izjavama o raspadu Bosne i Hercegovine i samostalnosti Republike Srpske -kazao je Budimir.

Istaknuo je kako je prag tolerancije pređen sinoć izjavama Milorada Dodika na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ na Kolarcu, u Beogradu, u prisustvu predsjednika Srbije.

– Ne smijemo se praviti gluhi, ne smijemo dopuštati da jedan bosanskohercegovački dužnosnik javno govori o disoluciji Bosne i Hercegovine i da pritom ne snosi nikakve pravne sankcije – upozorio je predsjednik FBiH.

Upitao se zašto izostaju reakcije institucija Bosne i Hercegovine i Međunarodne zajednice? – Zar je doista moguće da bosanskohercegovački dužnosnik u stranoj zemlji, susjednoj Srbiji, bez posljedica izjavi: “Kada me ovih dana pitaju kako vidim budućnost Republike Srpske u narednih četiri, deset ili više godina, jedino što je smisleno da kažem jeste da je vidim što manje kao entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom”.

Predsjednik Budimir odlučno je istaknuo kako je Republika Srpska genocidna tvorevina.

– Izjavljujem kako ću se u svom djelovanju na novoj funkciji nakon izbora zalagati za ukidanje te genocidne tvorevine, ali i Federacije BiH koja je nepravedna i nefunkcionalna, te regionalizaciju Bosne i Hercegovine po zemljopisnim, gospodarskim i multinacionalnim principima – kazao je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Govoreći o Deytonskom sporazumu, predsjednk Budimir je naglasio kako Dayton više nije Sveto pismo, da anex 7, povratak prognanih nikada nije proveden u skladu s potpisanim, te da su ga uzdrmali ovakvi stavovi i nadjačao očaj naših naroda.

Predsjendik Budimir je na kraju pozvao svakog čestitog Srbina, Hrvata, Bošnjaka, svakog građanina Bosne i Hercegovine, sve moralne političke subjekte u Bosni i Hercegovini, pravne i sudske instance i međunarodnu zajednicu da zajedno krenemo putem jačanja Bosne i Hercegovine, odnosno ukidanja entiteta zbog ovakve Republike Srpske.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*