Obama: Uništit ćemo Islamsku državu kao što smo uništili i Al-Kaidu!

Obama je nakon okončanja NATO samita u Walesu podsjetio da postoji konsenzus da IDIL predstavlja prijetnju za članice NATO-a te da tokom dvodnevnog samita niko nije iznio drugačije mišljenje

– Oslabit ćemo IDIL i na kraju uništiti kao što smo to uradili s Al-Kaidom, kazao je predsjednik SAD-a Barack Obama nakon završetka NATO samita u Walesu, javlja Anadolu Agency.

Obama je izrazio nadu da će tokom slijedeće sedmice doći do formiranja iračke vlade. On je tokom obraćanja medijima nakon završetka NATO samita najavio skori odlazak državnog sekretara Johna Kerryja na Bliski istok gdje će se susresti s liderima zemalja regiona. Američki predsjednik je naglasio da postoji konsenzus da IDIL predstavlja prijetnju zemljama članicama NATO-a i da tokom dva dana, koliko je trajao ovaj Samit, niko nije imao drugačije mišljenje.

– Oslabit ćemo IDIL te ga na kraju dovesti do poraza, upozorio je Obama, podsjećajući kako je SAD-a likvidirao i Ahmeda Gudanija, osnivača militantne organizacije Es-Shebab.

Obama je također govorio o dešavanjima u Ukrajini, vezano za primirje koje je stupilo na snagu danas u 18. sati. On je istakao kako se nada da će separatisti poštovati postignuti sporazum. Obama je ujedno izrazio i sumnju, no na kraju je zaključio da će se pokazati šta nas očekuje.

– Jedini razlog zašto je ovo primirje sada potpisano je niz sankcija koje su nametnute Rusiji, a koje su se teško odrazile na njenu ekonomiju, kazao je Obama te dodao da su Rusiju dodantno ubijedile prijetnje za nove sankcije.

Zračne snage SAD-a izvele su četiri nova napada na položaje militanata Islamske države Irak i Levent, saopćeno je iz Zapovjedničkog centra snaga SAD-a (CENTCOM), javlja Anadolu Agency.

Napadi su izvedeni u blizini Erbila i brane Mosul. U napadu su učestvovali vojni avioni i bespilotne letjelice. Kako se navodi u saopćenju, napad je izveden na jedan posmatrački punkt militanata IDIL-a. Uništeno je nekoliko ciljeva među kojima je vozilo tipa “humvee”, jedno vozilo sa instaliranim oružjem, jedan kamion te tri minobacačke pozicije.

Avioni su se nakon završene misije vratili u bazu. Američka vojska je do sada na prostoru cijelog Iraka izvela 131 zračni napad.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*