Sedam zaključaka sa sastanka lidera stranaka u Mostaru

Predstavnici mostarskih gradskih odbora svih parlamentarnih stranaka na nivou BiH usaglasili su se danas u Mostaru da se radi na iznalaženju rješenja da bi se izbori u Mostaru održali zajedno sa opštim izborima u oktobru ove godine.

Predsjednik SDA u Mostaru Salem Marić pročitao je novinarima sedam zaključaka koji su usaglašeni na sastanku SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a, navodeći da je sastanak protekao u dobroj atmosferi.

Prvi zaključak je da treba naći rješenje za provođenje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar, a što podrazumijeva i usklađivanje Statuta Mostara sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Uz to, ta usklađivanja treba da budu u skladu sa amandmanom šest ce Ustava FBiH koji se odnosi na organizaciju Mostara.

Drugi zaključak je da su stranke saglasne sa zaključkom Savjeta za provođenje mira da Mostar mora postati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave sa određenim nivoom lokalne vlasti ispod nivoa grada, odnosno gradskim područjima.

Treći zaključak je da su saglasni da izbori u Mostaru treba da se održe kada i opšti izbori 2018. godine, a četvrti je poziv OHR-u da se aktivnije uključi u rješenje pitanja Mostara, jer je na snazi OHR-ov nametnuti Statut Mostara iz 2004. godine.

Peti zaključak je da se izmjene Izbornog zakona za Mostar rješavaju posebno, a ne u sklopu preostalih neriješenih pitanja Izbornog zakona BiH.

Šesti zaključak je da se idući sastanak održi za petnaest dana u Gradskoj vijećnici, a sedmi da tada stranke iznesu svoje prijedloge rješenja za izmjene Izbornog zakona i Statuta Mostara.

“Sada bismo trebali usaglasiti šta nam je prihvatljivo, a šta ne i pokušati doći do dogovora”, rekao je Marić i napomenuo da se danas nije razgovaralo o tome šta je neprihvatljivo.

Predsjednik mostarskog SBB-a Anel Kljako smatra da su usvojeni “folklorni” zaključci.

“Zanimljiviji je bio dio sastanka kada smo pričali o crvenim linijama i bojim se da će to biti velika prepreka za sve nas u narednih 15 dana koju ćemo pokušati prevazići. Na osnovu današnjeg sastanka možemo zaključiti da u narednih 15 dana ne treba očekivati ništa spektakularno od ovih partija”, reko je Kljako.

Predsjednik gradskog odbora HDZ-a Damir Džeba rekao je da ovo nisu bili nikakvi pregovori, ali da je sastanak bio dobra polazna osnova.

Što se tiče crvene linije, rekao je da je to za HDZ meritum presude Ustavnog suda BiH, odnosno da se u istu ravan dovede vrijednost glasa svih birača kada se bira Gradsko vijeće.

“Maksimalne i minimale kvote će se poštovati, kao i to da ostane gradska lista, iako smo mi predložili da to bude kompenzacijska lista, a što se tiče izbornih jedinica oko njih se možemo dogovarati. Što se tiče Centralne zone, ona se može riješiti po principu Brčkog da se birači izjasne gdje će glasati”, rekao je Džeba.

Rok za dogovor i izmjene Izbornog zakona BiH je 7. maj.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih delegata iz parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nema, a Centralna izborna komisija ne raspisuje izbore za Mostar. OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*