Guterres: Vrijeme je da se okonča pakao u Istočnoj Guti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je danas da je vrijeme da se konačno okonča pakao u Istočnoj Guti i poručio da će posljednja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o jednomjesečnom primirju u Siriji imati smisla tek ako se u potpunosti implementira, javlja Anadolu Agency (AA).
Na otvaranju 37. redovnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) u Ženevi, Guterres je ukazao na žestoke napade koje snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvode na civile u enklavi Istočne Gute koja je već šestu godinu pod potpunom opsadom.

“UN je spreman da dopremi humanitarnu pomoć civilima u Istočnoj Guti i da evakuira ranjene i bolesne. Ti ljudi više ne mogu čekati. Vrijeme je da se okonča taj pakao na zemlji“, poručio je Guterres.

Prvi čovjek UN-a ukazao je i na gruba kršenja ljudskih prava u mijanmarskoj regiji Arakan u kojoj je manjinska muslimanska zajednica Rohingya izložena brutalnim napadima mijanmarskih snaga i budističkih militanata.

“U više navrata sam i lično posjetio tu regiju i iz ličnog iskustva mogu reći da je narod u Arakanu izložen najvećoj diskriminaciji na svijetu. To je tako bilo i prije prošle godine kada je počeo novi val nasilja“, kazao je Guterres.

Ukazujući na uskraćeno pravo državljanstva i osnovnih ljudskih prava muslimana u Arakanu, Guterres je kazao da postoje pokazatelji da je taj narod žrtva etničkog čišćenja koje provode mijanmarske snage.

Guterres je pozvao mijanmarsku vladu da pristupi trajnom rješavanju arakanske krize, a međunarodnu zajednicu je pozvao da pomogne arakanskim izbjeglicama koje se nalaze u Bangladešu.

Na otvaranju zasjedanja UNHRC-a u Ženevi obratio se i komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein koji je također ukazao na brutalno stradanje civila u Istočnoj Guti i dodao da su snage sirijskog režima nastavile izvoditi napade i nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti koja predviđa uspostavu primirja.

“Temeljne ljudske slobode u svijetu bilježe trend slabljenja. Nasilje je danas ponovo postalo moda“, kazao je Hussein i dodao da je jačanje ksenofobije i rasizma velika sramota Evrope.
Komesar je posebno sramotnom nazvao nedavnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je kazao da se Mađari ne žele miješati s rasama koje imaju drugačiji vanjski izgled.

Prvog dana zasjedanja UNHRC-a u Ženevi prisutnima će se obratiti i predsjednik UNHRC-a Vojislav Suc, predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Miroslav Lajcak i šef švicarske diplomacije Ignazio Cassis.

Vijeće koje broji 47 članica će u naredne četiri sedmice zasjedanja raspravljati o nizu problema vezanim za poštivanje ljudskih prava u različitim dijelovima svijeta.

Glavne teme zasjedanja bit će dešavanja u kriznim žarištima kakva su Sirija, Jemen, Mijanmar, palestinske regije pod izraelskom okupacijom, Irak, Libija, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo.

Nadležne komisije podnijet će više od 100 izvještaja o ljudskim pravima u tim regijama.

Najavljeno je da će do kraja zasjedanja, odnosno do 23. marta, biti održane i brojne panel diskusije o pitanjima borbe protiv terorizma, torture, vjerskim slobodama, pravima žena i djece i slično.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*