Rudarski fakultet iz Tuzle upozoravao na zapuštenost jama

Više godina stručnjaci sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli upozoravaju nadležno federalno ministarstvo i mendžment Elektroprivrede BiH da su neophodne hitne mjere kako bi se česte rudarske nesreće u zeničkom rudniku spriječile. Nudili su rješenja i kada je u pitanju suzbijanje gorskog udara, međutim, nadležni su to ignorisali. Da su se uvažavali stavovi struke, nesreća u rudniku Raspotočje se mogla spriječiti, tvrde stučnjaci na Rudarskom fakultetu u Tuzli.

Jame u ovom rudniku su zapuštene, zbog čega je kontinuirano bila ugrožena sigurnost rudara. “Potpuno je zapostavljena struka, odnos s fakultetom je kurtoazan, nikada se nije ozbiljno prišlo rješavanju problema. Imam utisak da se primjenjivala narodna – nek to neko drugi rješava”, kaže Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Rudarski fakultet iz Tuzle više puta je predlagao konkretna rješenja kada je u pitanju sprečavanje gorskog udara, koji je čest uzrok nesreća u zeničkom rudniku, međutim, uprava rudnika, Elektroprivreda BiH, ali i resorno federalno ministarstvo to nikada nisu željeli primijeniti. “Na prvom mjestu je tona više i to je vječita priča u svim rudnicima. Tome treba stati ukraj. Priču treba okrenuti ka sigurnosti i ekonomiji poslovanja rudnika”, napominje Sabit Zekan sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

U jednom od dokumenata koje su profesori s Rudarskog fakulteta slali Vladi Federacije i upravi rudnika još 2011. godine predlažu vlastima da se, zbog gorskih udara, fleksibilnim podgrađivanjem u jamama promijeni način oslobađanja podzemnog pristiska. Odgovor od premijera, ministra i direktora nikad nije stigao. “To je indolentno ponašanje i opstrukcija gospodina Erdala Trhulja, koji je ignorisao sve naše zahtjeve. A upozoravali smo da projekti moraju biti ozbiljni i provjereni”, kaže Gutić. “Politika je odgovorna i za ovu tragediju, ali i za stanje u svim rudnicima. Politika postavlja generalne direktore, tehničke direktore, politika se pita koliko će se iskopati uglja”, ističe Zekan.

Rudarski stručnjaci upozoravaju da se zbog ove tragedije mora pokrenuti i pitanje krivične odgovornosti nadležnih, koji nisu poduzeli sve što je neophodno da se spriječi ova nesreća. “Ovdje postoji odgovornost ljudskog faktora. U jednom trenutku niko nije znao koliko je ljudi u jami. To je sramotno za struku, za rudarski esnaf”, poručuje Gutić. Ukoliko se stavovi struke ponovo ne budu uvažili i ne primjene stručna rješenja, ovakve nesreće će se i dalje dešavati, upozoravaju eksperti, napominjući da je zbog toga veoma bitno utvrđivanje odgovornosti onih koji su godinama izbjegavali ulagati u sigurnost rada u rudnicima.

(Federalna.ba/Autor:Omer Hasanović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*