Nagrađeno 6 inicijativa mladih Roma

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Haldun Sino (Khaldoun Sinno) uručio je danas u Sarajevu simbolične certifikate za šest nagrađenih inicijativa mladih Roma i Romkinja, koje će u narednom periodu biti realizovane u Bijeljini, Prnjavoru, Tuzli, Travniku, Donjem Vakufu i Vitezu.
U projekat “Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju” bilo je uključeno 50 mladih Roma i Romkinja iz osam gradova, koji su nakon edukacije dizajnirali i realizovali više od 30 akcija u svojim zajednicama.

Projekat finansira Evropska unija sa 350.000 eura, a realizuje “Ker internešnel” (CARE International) sa partnerskim organizacijama “Otaharin” iz Bijeljine i “Bolja budućnost” iz Tuzle.

Uređenje romskih zajednica, humanitarne akcije, inicijative za uređenje infrastrukture, edukativne radionice, očuvanje i zaštita romskih kulturno-historijskih spomenika, samo su neke od inicijativa koje su kroz projekt osmislili i realizirali mladi iz romskih zajednica.

Na taj način su pokazali da je kroz ovakav vid aktivizma moguće kreirati pozitivne priče i bolji život romske populacije.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije izjavio je da su Romi u Bosni i Hercegovini u nepovoljnom položaju, ali da je ovaj projekt dokaz da su promjene moguće.

Sino je najavio da će u narednom periodu biti pokrenute brojne aktivnosti, poput sprovođenja pet grantova od 5.000 eura za konkretne promjene i poboljšanje uslova života Roma, a projektom je predviđeno i zapošljavanje pet mladih Roma, koji bi bili direktno uključeni kao spona između romskih zajednica i opština.

Regionalna direktorica “Ker internešnela” za Balkan Sumka Bučan ističe da su mladi iz romskih zajednica pokazali da se s malim sredstvima može uraditi mnogo. Ona je upozorila da su Romi u neravnopravnom položaju u odnosu na konstitutivne narode, te da će budući Izborni zakon uticati na mlade Rome jer su oni, zajedno s drugim mladim ljudima, budućnost zemlje.

Osnovni ciljevi projekta “Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju” su jačanje romskog omladinskog aktivizma i unapređenja javnih politika fokusiranih na romsku populaciju, na lokalnom i državnom nivou u odabranim općinama djelovanja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*