Istočna Guta: Granatiranje tokom humanitarnog prekida vatre

Ekstremisti su danas granatirali sirijsku vojsku nedaleko od humanitarnog koridora u pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti. Napad minobacačima je nastavljen poslije 9 sati, po lokalnom vremenu, kada je na snagu stpio humanitarni prekid vatre.

Sirijska vojska je uz pomoć pripadnika Ruskog centra za pomirenje u Siriji pripremala humanitarni koridor za izlazak civila iz Istočne Gute.

Vijeće sigurnosti UN usvojio je 24. februara rezoluciju kojom poziva sve umiješane strane na prekid vatre i dugoročnu humanitarnu pauzu u okršajima na teritoriji čitave Sirije.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (Sergey Shoygu) potom je saopćio da će dnevni prekidi vatre u Istočnoj Guti trajati od 9 do 14 sati, po naređenju predsjednika Vladimira Putina.

“Militanti u Istočnoj Guti blokiraju isporuku humanitarne pomoći i evakuaciju onih koji žele da napuste to područje, uprkos tome što je Rusija otvorila humanitarni koridor”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN u Ženevi rekao da će Moskva nastaviti da podržava sirijsku vojsku u nanošenju apsolutnog poraza teroristima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*