Protesti boraca i dalje traju

Traju protesti više stotina demobilisanih boraca koji traju od jučer u 12 sati blokiraju  saobraćajnice širom Federacije BiH. Putnici  koji su putovali ili se vraćali iz Zenice, Tuzle, Sarajeva ili Mostara, ostali su zaglavljeni u kolonama. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao kako će vlast pozvati organe reda da omoguće slobodu kretanja.
“Ukoliko protivzakonita blokada bude nastavljena, a zabranjeno je onemogućavati kretanje građana i privredne aktivnosti, mi ćemo pozvati organe reda da građanima Federacije omoguće slobodu kretanja. Pozivamo ovu grupu da dođu u Vladu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti koje imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se ovo rješava”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Novalić: Neko Federaciju vodi u haos!
Novalić  je rekao da nakon 11 milijardi BAM koliko je potrošeno na boračku populaciju, Federacija BiH u finansijskom smislu više ne može izdržati.  Optužio je organizatore protesta, a ne zna ko su oni, da su postavili visoke zahtjeve kako ih, kaže, Federacija ne bi mogla izvršiti. Premijer tvrdi da je njegova Vlada donijela Registar boračke populacije, što je bio jedan od zahtjeva boraca, pa i sada se taj razlog navodi kao povod za blokadu puteva.

 

Blokada na Vogošćanskoj petlji 00.30

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić rekao je da će Vlada uputiti u proceduru zakon koji će ponuditi kvalitetno rješenje za ljude koji, kako je rekao,  blokiraju život u dobrom dijelu FBiH.

“Nadam se da će on proći oba doma Federalnog parlamenta i kada bude usvojen biće to jedno od kvalitetnijih rješenja”, rekao je Mušić.

Trenutno u Parlamentu FBiH nema niti jednog zakona o boračkoj populaciji o kome bi se moglo raspravljati, rekao je Mušić.

Patković: Utvrditi odgovornost onih koji blokiraju saobraćajnice
Predsjednik koordinacija boračkih organizacija ARBiH Šerif Patković upozorio je da problem boraca u Parlamentu Federacije  do sada nije mogao biti riješen, jer , kako tvrdi, postoji visok stepen politikanstva među poslanicima.

Patković je rekao kako treba utvrditi odgovornost onih koji cijeli dan blokiraju puteve, da trebaju pokazati boračke knjižice i utvrditi da li su uopće i koliko vremena proveli u ratu.

“Niko nema pravo da ruši državu”, rekao je Patković.

Učesnici konferencije za novinare u Vladi Federacije pozvali su nezadovoljne pripadnike boračke populacije na pregovore i na obustavljanje blokada širom Federacije. Uputili su apel i u ime djece koja su, kako je rečeno, praktično zarobljena u automobilima, u kilometarskim kolonama.

Sarajevo (01.13): Nema spremnosti za pregovore u Vladi FBiH
Grupa demobiliziranih boraca i dalje blokira Vogošćansku petlju. Ne pada im na pamet da se sastanu s bilo kim iz Vlade Federacije BiH. Kažu da su njihovi zahtjevi jasni, javio je reporter BHRT-a Dejan Petrović.

“Ako ministar Bukvarević želi, neka dođe”, rekli su borci.

Temperatura na mjestima blokade saobraćaja:

Ivan sedlo – 21

Sarajevo – 18

Zenica – 14

Tuzla -15

Na mjestu blokade nema ogrijeva. Ono što su građani iz okolnih kuća donijeli bivšim borcima je potrošeno. Blokada traje na – 18 stepeni.

Nema saobraćajnih gužvi, jer je noć, a i svi su obaviješteni o blokadi saobraćaja, pa izbjegavaju mjesta koja su blokirana, javlja reporter BHRT-a. Uz bivše borce nalazi se i nekoliko žena, uglavnom njihovih supruga. Do jutra se očekuje dolazak nove grupe bivših boraca iz Tuzle i Kaknja.

Zenica (01.15): Borci ne žele na pregovore u Sarajevo
Bivši borci iz Zenice nisu pristali da dođu na pregovore u Sarajevo. Odlučni su da ostanu na mjestu blokade puta i tu čekaju rješavanje svojih zahtijeva.

Velike su kolone vozila u svim pravcima, a propuštaju se vozila hitnih službi, bolesne osobe i majke sa djecom, javlja reporter BHRT-a Harun Bošnjak.

Tuzla (01.18): Nastavljamo blokadu!
Ne nazire se kraj protesta, kao ni agonije građana u Tuzli, javlja reporterka BHRT-a Mirela Bektić.

Borci su odlučni da nastave blokadu. Smatraju da je to jedini način na koji mogu ostvariti svoja prava.

Policija osigurava područje blokade.

Krizni štab u stalnom zasjedanju
I dalje zasjeda krizni štab koji razmatra šta učiniti. Nakon najave premijer FBiH Fadila Novalića, moguće je da bude izabrana opcija nasilnog uklanjanja demonstranata sa ulica. Podsjećamo, premijer je rekao da su protesti nelegalni, te da niko nema pravo blokirati kretanje građana Bosne i Hercegovine i privredne aktivnosti.

k to previous

Događanja na mjestima blokade saobraćaja tokom jučerašnjeg dana
Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović  kazao je kako Federalna uprava policije i kantonalni  MUP-ovi razmatraju plan djelovanja.

– Imamo plan djelovanja, ali pošto se radi o čitavoj Federaciji, naše aktivnosti će biti usklađene s aktivnostima ostalih policijskih agencija, kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije. Formiran je štab na nivou Federalne uprave policije, ja sam maloprije razgovarao s ovlaštenim predstavnikom štaba, razmijenili smo informacije. Što se tiče policije, poduzimamo mjere da ne dođe do eskalacije i narušavanja javnog reda i mira”, rekao je Halilović.

“U 21.30 sastanak počeo je sastanak u  FUP-u , izjavio je za BHRT ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić.

Tuzla:Blokirana petlja na Šićkom brodu
y /Borci cijeli dan drže u blokadi petlju na Šićkom brodu, te niko ne može proći. Prenoćiće u autobusima,a razapeli su i šatore, javlja dopisnica  BHRT.

Oni nose slike Sulejmana Fejzića Fejze, preminulog borca koji je bio i  organizator protesta.

Također su razapeli i transparent na kojem piše: Svi smo mi Fejza.

pEvo kako je to bilo cijeli dan:
Više stotina demobilisanih boraca iz Srebrenika, Živinica, Tuzle, Sapne i drugih općina blokirali su jutros u deset sati saobraćaj na najvećoj regionalnoj raskrsnici Šićki Brod, na zapadnom prilazu Tuzli, javio je dopisnik BHRT-a.

Okupljeni su odbili davati izjave za medije. Podijelili su letak na kojem piše da traže traže uspostavu boračkog registra, ukidanje finansiranja boračkih organizacija i borački dodatak.

Dio učesnika protesta ponašao se vrlo nasilnički, te vrijeđao i prijetio novinarima, navodi naš dopisnik. Fizički su nasrnuli na ekipu BHRT-a i onemogućili dalje snimanje.

Na zapadnom prilazu Tuzli stvaraju se velike kolone vozila.

Na pojedinim manjim raskrsnicama policija zaustavlja vozače i preusmjerava ih na druge putne pravce.

“Zaboravljeni branitelji” na Bijači
Dvadesetak članova udruženja “Zaboravljeni branitelji” okupili su se jutros kod Graničnog prijelaza na Bijači, gdje žele blokirati saobraćaj, ali im policija to ne dozvoljava. Saobraćaj se odvija bez problema, a automobili nesmetano prelaze granicu, javio je dopisnik BHRT-a.

Nezadovoljni branitelji traže ispunjenje Rezolucije iz prošle godine, te zakazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se raspravljati o njihovim zahtjevima.

Branitelji traže pravo na borački dodatak, izradu zakona o jedinstvenom registru korisnika prava i smanjenje broja boračkih udruženja. Od ovih zahtjeva, kažu, neće odustati.

ause

Kako tvrde, iako je u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini učestvovalo oko 270 hiljada pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), danas je registrovano dvostruko više korisnika ove populacije.

Saobraćaj se odvija bez problema, a automobili nesmetano prelaze granicu.

Zbog protesta je bilo  u prekidu odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), petlja Šićki Brod (Tuzla) i petlja Blatuša (Zenica), saopćio je BIHAMK.

Više boračkih udruženja najavilo je blokadu saobraćajnica, graničnih prelaza i proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH ukoliko Predstavnički dom FBiH do 28. februara ne zakaže sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*