Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj će novoizabrani članovi položiti zakletvu, biće održana u ponedjeljak. Predsjedništvo BiH u naredne četiri godine će činiti Mladen Ivanić iz reda srpskog naroda, Bakir Izetbegović iz reda bošnjačkog i Dragan Čović iz reda hrvatskog naroda (Arhiv AA - Anadolu Ajansı)

Obilježavanje Dana nezavisnosti u BiH

Predsjedavajući  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović bit će domaćin prijema u zgradi Predsjedništva BiH povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Prigodne manifestacije u Srebrenici, Mostaru, Sarajevu …U RS normalan radni dan.
Prijem u zgradi Predsjedništva BiH zakazan je danas u 18 sati. Tradicionalno, prijemu neće prisustvovati  član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda  Mladen Ivanić, koji taj dan ne priznaje kao državni praznik.

Srebrenica
Ipak, u Republici Srpskoj, u Srebrenici će se polaganjem cvijeća , odavanjem počasti  i učenjem Fatihe u Memorijalnom centru Potočari, obilježiti ovaj značajan datum za modernu historiju BiH.

Predviđena je i svečana akademija u Kulturnom centru Srebrenica

Također, na dan obilježavanja Dana nezavisnosti bit će zvanično otvorena Odbojkaška sportsko-zdravstvena akademija “Mikasa“, čiji je idejni tvorac Almir Žilić iz Tuzle. Projekt predviđa organizaciju treninga, kontinuiranu kontrolu zdravlja djevojčica, te osnivanje ženskog odbojkaškog kluba, u prvoj fazi u Srebrenici, a potom u još nekoliko gradova Podrinja.

Sarajevo
Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem, počev od 9 sati, odat će počast i položiti cvijeće na mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića, spomen-obilježje Vječna vatra, spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., spomen-obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku, na spomen-park Vraca i groblja Lav, Sv. Matko, Sv. Josip i mezarje Stadion, Centralno spomen-obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad.
Predviđen je i perfomans u ul. Zelene beretke, preko puta Doma oružanih snaga BiH, uz učešće osnovaca i srednjoškolaca, umjetnika, sportista, javnih ličnosti…

U Vijećnici će biti održana zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina Kantona Sarajevo i Foruma parlamentaraca BiH, a u 16 sati u Domu oružanih snaga BiH održaće se Centralna manifestacija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Visoko
U Visokom će se Dan nezavisnosti BiH obilježiti otvaranjem kružnog toka kod naplatnih kućica, te polaganje cvijeća na spomen-kosturnicu borcima NOAR-a i spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, te na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, kao i svečanom sjedncom Općinskog vijeća, te nizom izložbi i kultunih manifestacija.

Mostar
U Mostaru će se održati Akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH u Narodnom pozorištu Mostar, u čijem foajeu će se predstaviti izložba “Urbicid”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*