Na kavi s Julijanom Matanović

Riječi dragog joj profesora, s kojim nije imala vremena popiti kafu, navele su hrvatsku književnicu i univerzitetsku profesoricu, Julijanu Matanović, da napiše knjigu „I na početku i na kraju bijaše kava“. A profesor joj je rekao: „Zapamtite, svijet je počeo, oprostite, ići k vragu onoga trenutka, kad smo dragim ljudima rekli da nemamo vremena s njima popiti kavu“. Te mudre riječi bile su motiv za knjigu koja će oplemeniti svakoga ko je ozbiljno pročita.

“Ukuhana kava, u koju su upisani pažnja, ljubav, strpljenje i vrijeme, rijetko se pije. Sve je manje onih koji je potražuju, sve je manje onih koji je znaju pripraviti. Bolno mi je i jedno i drugo, ali mi je ipak najbolnije to što takvu kavu, kojoj su pratilja priča i pripovijedanje, nemamo s kim popiti. Dok je ispijam sama, ispijem samo sjećanje na nju i na vrijeme u kojemu je netko znao slušati priču o drugome i u kojem je taj drugi znao prepoznati uši kojima nudi svoju ispovijed.”, kaže hrvatska književnica Julijana Matanović, na promociji svoje knjige „I na početku i na kraju bijaše kava“, u okviru 14-tih Medjunarodnih književnih susreta Cum grano salis, na kojima je i predsjednica žirija.

Autorica otvoreno progovara i o onome za čim danas žali, a to su one obećane i nikad popijene kafe s dragim joj ljudima.

Pronaći osobu s kojom možeš popiti kafu, danas je Sizifov posao, smatra autorica, ne misleći pritom na usputno ispijanje kafe između dva predavanja, već na iskren i povjerljiv razgovor s osobom koja zaista zna da sluša.

Knjiga „I na početku i na kraju bijaše kava“ , u bukvalnom smislu i jest priča o kafi. Autorica u zadnjem dijelu knjige iznosi i istoriju tog crnog užitka. Ali, ona je ipak puno više od toga. Julijanine priče o kafi, nalik su tradicijskim, mirisnim, ukuhanim i brižno spravljenim kafama. Onakvima, kakve su se pile nekada, iz fildžana i porculanskih šoljica i iznosile pred goste koje je domaćica poštovala i voljela.

Poziv na kafu je poziv na priču. Bez priča se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kafe, ali i priča i kafa daju životu „ono nešto više“, a što nam svakim danom sve više nedostaje.

Ne propustite kafu s Julijanom, jer „I na početku i na kraju bijaše kava“.

(RTV7)

Jedan komentar

  1. Kako spisateljica zna da su kavu domaćice iznosile pred goste koje su poštovale i voljele? Iznosile su je pred svakog jer su morale da poslužuju. Koje gluposti piše ova žena!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*