Izvučena tijela četiri stradala rudara, danas izvlačenje petog

Tijela četiri rudara smrtno stradalih u nesreći, koja se u četvrtak dogodila u rudniku ugljena “Raspotočje” u Zenici, juče su izvučena iz rudničke jame dok će se potraga za petim poginulim rudarom nastaviti u nedjelju.

Članovi ekipa za spašavanje, koji su puna dva dana neprekidno probijali nanose zemlje u rudniku kako bi spasili preživjele, dva tijela izvukli su oko 17 sati, a još jedno tri sata kasnije, no privremeno su morali prekinuti rad jer je jamu u večernjim satima ponovo pogodio gorski udar. Izvlačenje četvtog tijela stoga je obavljeno tek nešto prije ponoći.

Lociran je dio rudnika u kojemu se nalazi i peto tijelo koje bi moglo biti izvučeno danas nakon što se prokopa dodatni prolaz kroz zemlju.

Glavni rudarski inspektor Federacije Bosne i Hercegovine Nuraga Duranović izjavio je kako je stradale rudare vjerojatno ugušio metan koji je preplavio jamu nakon pomicanja zemlje uslijed potresa.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj je sjendici u subotu donijela odluku da ponedjeljak 8. rujna, kada bi trebao biti sprovod poginulih rudara, proglasi danom žalosti u ovom entitetu.

Istodobno je donesena odluka da se porodicama poginulih rudara osigura prva novčana pomoć u iznosu od po pet hiljada eura.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.