Škole u Tuzli, Brčkom i Odžaku počele sa implementacijom ekoloških projekata

Nakon edukativnih radionica koje su održane u JUMS Hemijska škola Tuzla, JU Tehnička škola Brčko distrikt i Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak, članovi ekološke sekcije su sa svojim profesorima, voditeljima ekoloških sekcija, osmislili i napisali projektne prijedloge za pilot projekte koje će implementirati u svojim školama sa ciljem da primjene stečena znanja i istovremeno utiču na ekološku svijest svih učenika i nastavnika njihovih škola.

JUMS Hemijska škola Tuzla implementira projekat „Poboljšanje energetske efikasnosti u Hemijskoj školi“ gdje se pored edukacije ostalih učenika i zaposlenika škola planirala i nabavka i ugradnja LED rasvjete, što će doprinijeti smanjenju negativnog uticaja na okoliš, zagađenju zraka i uštedi električne energije.

JU Tehnička škola Brčko implementira projekat „Vratimo atrijumu stari sjaj“ u okviru kojeg će se uvesti primarna selekcija otpada, edukovati učenici i zaposlenici škole i urediti i ozeleniti školski atrijum.

Srednja škola Pere Zečevića implementira projekat „Recikliranje PET ambalaže i organskog otpada“ u okviru kojeg će se edukovati učenici i zaposlenici škole o primarnoj selekciji otpada, a učenici će sa svojim profesorima sami izraditi kompostere i kontejnere i postaviti ih u krugu škole i počet će sa odvajanjem otpada.

Implementacija ova tri projekta će trajati od februara do maja 2018. godine. Svi ovi projekti su dio projekta „Kroz zaštitu okoliša do međuetničkog pomirenja“ kojeg Centar za ekologiju i energiju implementira uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*