Danas se obilježava Međunarodni dan žena: Osmomartovski marš u Tuzli

Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, koji je nastao kao vid borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, zaštita majki i uvođenje porodiljskog odmora.

Organizacije civilnog društva iz Tuzle danas organizuju Osmomartovski marš u Tuzli, u nadi da će takav marš postati tradicionalan, i okupiti veliki broj sugrađanki i sugrađana, u borbi za ravnopravnost žena u našem društvu. Okupljanje je na Trgu Slobode, nakon čega će se okupljene učesnice i učesnici prošetati gradom obilježavajući na taj način ovaj važan datum.

Fondacija CURE organizovat će u Sarajevu aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta, zajedno sa svim zainteresiranim organizacijama, formalnim i neformalnim grupama, te članovima Ženske mreže Bosne i Hercegovine koji žele da svojim prisustvom skrenu pažnju na “nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*