Prnjavor: Debata “EU u posjeti lokalnim zajednicama” – više od 100 učesnika

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenula je projekt “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu”, u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice i izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji.

Četvrta debata pod nazivom “Evropska unija u posjeti lokalnim zajednicama”, bit će održana danas u Prnjavoru.

Domaćini debate bit će šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Lars Gunar Vigemark (Lars Gunnar Wigemark) i italijanski ambasador Nikola Minasi (Nicola Minasi), te stručnjaci za socio-ekonomski i održivi razvoj iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je prisustvo više od stotinu preduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća, kao i organizacija civilnog društva, mladih i poljoprivrednika.

Namjera je da se otvorenim dijalogom skrene pažnja na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socio-ekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou.

Prisutni će nakon debate biti u prilici da prisustvuju informativno-edukativnom događaju na kojem će izlagati predstavnici projekata koje finansira Evropska unija i ostali donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: MEG – Projekt opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja te ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*