Izricanje presude protiv Mektića u roku od 30 dana

U Opštinskom sudu u Sarajevu danas je zaključena rasprava po tužbi potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružice Jukić protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete i povrede ugleda i časti.
Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić ni ovaj put se nije pojavila na ročištu, a advokati Jukićeve saopštili su da odustaju od njenog saslušanja.

Presuda će biti donesena do 9. aprila.

Razlog za odustajanje od saslušanja Tadićeve, kako su saopštili pravni zastupnici Jukićeve, Jelica i Goran Vuković, su poslovne obaveze svjedokinje. Ona se, naime, do 10. marta nalazi u Turskoj gdje prisustvuje međunarodnom simpoziju povodom obilježavanja 150. godišnjice tamošnjeg Kasacionog suda.

Optuženi Mektić u svom iskazu je rekao kako mu je neshvatljivo da tužiteljica odustaje od saslušanja Tadićeve.

“Valjda svjedok treba da da dođe ovdje i potkrijepi istinu. Zašto onda ne odustanu i od tužbe protiv mene?”, upitao je Mektić, dodajući da mu nije jasno zašto je protiv njega podignuta tužba, s obzirom na to da je “Dnevni avaz” već objavio tvrdnje o tome da je nezakonito naplaćivala dnevnice, što je Jukić demantovala.

“Ovo je demokratska država i naravno da može i da treba govoriti o radu svih”, smatra Mektić.

Kazao je i da ne zna šta je suština povrede časti koja mu se stavlja na teret.

“Kaže da sam rekao da joj je Tadićeva rodica, a ona je u istoj emisiji izjavila da mi je direktor SIPA-a Perica Stanić kum, a nije mi kum”, tvrdi Mektić.

Tvrdnje zbog kojih je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić podigla tužbu za klevetu i povredu ugleda i časti, Mektić je iznio u emisiju “Pošteno” Federalne televizije.
 

(Vijesti.ba / BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*