U toku akcija “Kavala” usmjerena na razbijanje organizirane kriminalne skupine

Po nalogu Tužiteljstva BiH, jutros od 6.00 sati, provodi se akcija kodnog naziva “Kavala”.

Meta akcije su 13 osumnjičenih osoba iz više gradova u BiH, uključujući Banja Luku, Zenicu, Tuzlu, Lukavac, Banoviće, Bijeljinu, Derventu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi objekata i vozila na navednim lokacijama, radi prikupljanja dokaza o izvršenim kaznenim djelima. Akcija se odnosi na osobe osumnjičene za veći broj kaznenih djela, a naročito krađe i krijumčarenja ukradenih automobila.

Postupajući Tužitelj koordinira rad policijskih snaga na terenu, a u akciji sudjeluje MUP RS, kao i Federalna uprava policije i policijske snage iz FBiH, na lokacijama na kojima se vrše pretresi i lišenja slobode.

Tužiteljstvo BiH prikupilo je dokaze, da više osoba djeluje kao povezana međuentitetska kriminalna skupina, koja vrši teška kaznena djela, među kojima otuđenja skupocjenih motornih vozila u BiH i inozemstvu, krivotvorenje dokumentacije, krijumčarenje i dalju prodaju ukradenih vozila, kao i kaznena djela prevare, navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja, te izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava za izvršenje kaznenih djela.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti privedeni na ispitivanje kod postupajućeg tužitelja, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

U okviru ove akcije, Tužiteljstvo BiH je ostvarilo značajnu međunarodnu suradnju, naročito sa Republikom Slovenijom, SR Njemačkom i Republikom Italijom, kao i drugim zemljama, jer je utvrđeno da je ova organizirana kriminalna skupina, u kojoj ima osoba koje su višestruki povratnici i osuđivane osobe, djelovala na području više zemalja EU.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u BiH i inozemstvu, nastavlja odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, radi uspostave vladavine prava i zaštite sigurnosti građana BiH i njihove imovine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*