Nikšić: Preostaje nam trajna obaveza i briga o porodicama poginulih rudara Zenica

Prigodnim komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u prisustvu članova porodica, brojnih delegacija i građana Zenice, zaposlenici rudnika Mrkog uglja Zenica oprostili su se danas od tragično poginulih članova svog kolektiva Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića.

-Teška tragedija koja nas je zadesila, otrgla je od nas pet komorata, koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali hljeb sa sedam kora. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara, a rudnik i rudari će učiniti sve što mogu – kazao je direkor RMU Zenica Esad Čivić.

Predsjednik sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč istakao je da su zenički komorati dali živote da zarade krvavi rudarski hljeb, a patnje kroz koje su prolazili bile su velike.

-Oni su bili naši heroji borci, a iza njih ostaje tuga. Ostavili su nam u amanet porodice i mi ih nećemo zaboraviti – poručio je.

Na komemoraciji se prisutnima obratio i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji je kazao da “dijelimo tugu koja znači rastanak s našim komoratima”.

-Obećavam da ćemo dati sve od sebe da se ovo nikada ne ponovi, a porodicama želim snagu kao i svima nama koji ne jedemo rudarski hljeb. Ostaje nam velika obaveza za brigu o porodicama stradalih – rekao je Grabovica.

Na oproštaju od nastradalih rudara premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da je teško prihvatiti poziv za govor na današnjoj komemoraciji jer smatra da u ovom slučaju trebaju prije svega i samo govoriti rudari.

– Tragediju koja je pogodila zenički rudnik mi ne smijemo zaboraviti i moramo se pokušati odužiti njihovim porodicama. Pokušajmo sačuvati solidarnost i dobrotu, rudari nas tome mogu učiti. Nama preostaje kao trajna obaveza i briga o njihovim porodicama – istakao je premijer Nermin Nikšić na komemorativnom skupu povodom velike rudarske tragedije.

Danas u 14.00 sati na platou u parku Kamberovića Polja klanjat će se zajednička dženaza poginulim rudarima, a predvodit će je reisu-l-ulema Huseiin Kavazović.

Ukopi nastradalih rudara bit će obavljeni na mjesnim mezarima i gradskom groblju u Zenici.

(Fena)l

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*