Celer – Za zdravo tijelo i ukusno jelo

Celer je biljka s posebnim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, postoji u divljem i pitomom obliku, a oba su ljekovita. Celer je povrće poznato od davnina, a u prošlosti su ga ljudi uzgajali zimi i smatrali su da jača organizam, dok su njegove sjemenke korištene za olakšavanje boli. Danas se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima, a njegova ljekovitost potvrđena je raznim istraživanjima.

Bogatstvo vitamina

Celer je niskokalorično povrće sa svega 16 kalorija na 100 grama. Sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin A, vitamin B, kalcijum i eterična ulja. Celer sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja ćelija, krvnih žila i unutrašnjih organa. Vitamin K u ovoj namirnici je potrebno posebno naglasiti jer je njegova uloga bitna u prevenciji zgrušavanja krvi, te čuva zdravlje kostiju, štiti krvne žile i stvara energiju u tijelu.

Ljekovita svojstva celera

Celer snižava krvni pritisak i sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Dobrotvorni učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sistema. Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protivupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju otoka i bolova oko zglobova, a oslobađaju i grčeva u mišićima.

List celera 

List celera je veoma hranljiv i može takođe doprinijeti vašem zdravlju. Odličan je izbor i ako želite da smršate, jer poput korijena sadrži malo kalorija, mnogo vitamina, minerala, vlakana i makronutrijenata. List celera možete dodati u salatu ili sok te tako povećati unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina C u vaš organizam.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*