Deset zanimljivosti koje niste znali o LEGO kockicama

Cijela priča o LEGO kockicama započinje u Danskoj, ali danas se LEGO tvornice nalaze po cijelom svijetu. Službeno rođenje prve LEGO kockice smješteno je u 1947. godinu, a nastavile su se proizvoditi sve do danas.

Osim što su jedna od najdražih igračaka za djecu, LEGO kockice vole i odrasli, a neki od njih koriste ih i u svojoj profesionalnoj karijeri.

1. Ime LEGO ima vrlo posebno značenje

Osnivač LEGO kockica, Ole Kirk Christiansen izmislio je ime ‘LEGO’ kombinacijom danskih riječi Leg i Godt, što u prijevodu znači ‘lijepo se igraj’. Zanimljivo je i da riječ ‘LEGO’ na latinskom može značiti i ‘skupljam’, ‘spajam’ i ‘čitam’.

2. LEGO kockice iz 1958. godine i dalje s mogu kombinirati

LEGO kockice dio su “univerzalnog sistema”, tako da se one iz 1958. godine i dalje mogu kombinirati i spajati s kockicama koje se proizvode danas. Bez obzira na to kojem setu pripada, svaki djelić je kompatibilan s drugim dijelom te dopušta ljudskoj mašti i kreativnosti da se u potpunosti izrazi.

3. Samo 6 kockica dovoljno je za čak 915 miliona različitih kombinacija

Evo prilike za malo mozganja! Provjerite na koja 24 načina možete spojiti samo dvije LEGO kockice.

4. Otprilike svakih 12 sekunda proizvede se nova LEGO kockica

1976. godine tim LEGO dizajnera je po prvi put transformirao LEGO kockice u prototip čovjeka pa je mini figura ljudskog oblika ubrzo postala zaštitni znak cijele kompanije. LEGO kockice dostupne su u 53 vrste boje, a u trgovinama na malom širom svijeta svake se sekunde u prosjeku proda 7 kompleta LEGO figurica, a da su LEGO figurice ljudi bile, bi najveća populacija na svijetu.

5. Cijela kuća izgrađena je samo od LEGO kockica

2009. godine James May iz Velike Britanije konstruirao je prvu kuću na svijetu izgrađenu od LEGO kockica. Da bi se kuća izgradila, iskorišteno je 3.3 miliona LEGO kockica, a kuća sadrži i funkcionalni tuš i wc, koji su također sastavljeni od LEGO kockica.

6. Umjetnici rade skulpture iz LEGO kockica

Prvi umjetnik koji je počeo koristiti LEGO kockice bio je Nathan Saway, a njegova izložba zvala se ‘The Art Of The Brick’ ili u prijevodu ‘Umjetnost kockica’. Umjetnik Sean Kenney, koji je sam sebe prozvao ‘profesionalnim djetetom’, izgradio je svoju karijeru gradeći savremenu skulpturu napravljenu od LEGO kockica.

7. Najveći proizveden LEGO je Taj Mahal

Taj Mahal – indijska grobnica vječne ljubavi, koju je stvaralo 20.000 ljudi, ima svoju LEGO repliku. Najveći komercijalno proizveden LEGO sastavljen je od 5.922 LEGO komadića.

8. Od LEGO kockica proizveden je i Brailleov pisač

Ove godine dvanaestogodišnji genijalac iz Kalifornije koristio je LEGO MindstormsEV3 komplet i napravio funkcionalan Brailleov printer. Nakon što je vidio letak za pomoć slijepim osobama, Shubham Banerjee odlučio je preuzeti stvar u svoje ruke. Koristeći LEGO komplet vrijedan 350 dolara izradio je prototip printera za slijepe kojem je maloprodajna cijena približno 2.000 dolara.

9. Najveći svjetski toranj nalazi se u Japanu, izgrađen je od 430.000 kockica

10. 1999. godine Star Wars LEGO kockice postale su prvi licencirani tematski set koji je tvrtka proizvela.

(24sata.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*