Sudskim nagodbama rasteretiti i ubrzati bh. pravosudje

Sudska nagodba jedna je od metoda koja omogućava brzo rješavanje sudskih sporova i trebala bi se češće primjenjivati u bh. pravosuđu, istaknuto je na dvodnevnom seminaru o pilot projektu “Sudska nagodba” Visokog sudbenog i tužiteljskog Vijeća BiH (VSTV), koji je počeo u ponedjeljak u Mostaru.

Ovaj projekt dio je šireg projekta VSTV-a čiji je cilj unaprjeđenje učinkovitosti bh. pravosuđa.

Po riječima šefice Projekta unaprjeđenja efikasnosti pravosuđa VSTV-a Ane Bilić Andrijanić, već dvije godine, u suradnji s norveškim i švedskim pravosudnim institucijama, radi se na promociji instituta sudske nagodbe ne šest sudova u BiH, a to su općinski sudovi u Mostaru, Tuzli i Sarajevu, te osnovni sudovi u Prijedoru, Modriči i Zvorniku.

– Rezultati našeg rada već su vidljivi. Na početku provedbe projekta samo jedan posto sporova riješen je na taj način, a sad smo već došli na tri posto – kazala je Bilić Andrijanić u izjavi za novinare.

Ona je dodala kako je u BiH trenutno oko 450 000 neriješenih predmeta, a većina tih predmeta građanske su parnice koje se, prema Zakonu o parničnom postupku, mogu rješavati sudskom nagodbom.

– Sudska nagodba je izvrsna metoda kojom se broj neriješenih sudskih procesa može smanjiti i ubrzati. Stranke na ovaj način, mirnim putem, riješe svoj spor, a zahtjevi iz tužbenih navoda odmah se ispune tako da nema potrebe za žalbenim postupkom. Predmet traje svega nekoliko mjeseci i izbjegli smo ono dugo trajanje procesa od prvostupanjskog do Vrhovnog suda – zaključila je Bilić Andrijanić.

Wiggo Storhaug Larssen, sudac norveškog Prizivnog suda u Gulatingu, kazao je kako je broj procesa koji se u Norveškoj rješavaju sudskom nagodbom znatno veći od broja sudskih nagodbi u BiH te da bi bh. pravosuđe trebalo krenuti u tom smijeru.

– Ono što pokušavamo u BiH je ono što pokušavamo i u Norveškoj, a to je povećati broj sudskih nagodbi. Sudske nagodbe su jeftinije, jednostavnije i brže. U Norveškoj se fokusiramo i na aktivniju ulogu sudaca u sklapanju nagodbi i to je nešto čemu smo se posvetili i ovdje. Suci u Norveškoj imaju nešto šire ovlasti kada je u pitanju sklapanje nagodbi, no ni u bh. pravosuđu nema zapreka da oni preuzmi aktivniju ulogu – zaključio je norveški sudac.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*