Crnadak sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a O

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Briselu sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller.

Navedenom sastanku prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Nakon sastanka sa zamjenikom generalnog sekretara, Crnadak se obratio članovima Sjevernoatlanskog vijeća (NAC), koji čine svi ambasadori zemalja članica NATO. Crnadak je članove NAC-a informisao da su glavni vanjskopolitički ciljevi BiH članstvo u EU i dobra regionalna saradnja, kao i nastavak partnerstva sa NATO.

Crnadak je zamjenika generalnog sekretara i ambasadore zemalja članica NAC-a upoznao sa najnovijim aktivnostima institucija BiH u okviru procesa evropskih integracija, te je naglasio da nakon upućivanja odgovora BiH na upitnik Evropske komisije, naredni korak u procesu evropskih integracija jeste sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U okviru nastavka saradnje sa NATO, ministar Crnadak je kao prioritete naveo nastavak učešća u misiji u Avganistanu, nastavak saradnje u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i nastavak saradnje sa NATO u brojnim drugim oblastima.

Tokom sastanka razgovarano je i o pripremama za Samit NATO-a u julu, provođenju politike otvorenih vrata NATO-a, mogućnosti aktiviranja MAP-a za BiH u narednom periodu, kao i o brojnim drugim temama vezanim za aktivnosti NATO, odnosa BiH i NATO i aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

U diskusiji obavljenoj sa zamjenikom generalnog sekretara NATO i ambasadorima zemalja članica NAC-a, naglašena je podrška nastavku reformi u BiH, sa posebnim naglaskom na borbi protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*