MKS pozvao Vladu FBiH da poštuje Samostalnost sindikata

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH saopćeno je da je generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) uputio pismo Vladi FBiH nakon pritužbe Sindikata da Vlada “blokira rad Ekonomsko socijalnog vijeća (ESV) FBiH, a sve sa ciljem direktnog utjecaja na izbor rukovodstva SSSBiH.

U ovom pismu, kako se navodi, MKS traži od Vlade FBiH da poštuje potpunu nezavisnost i samostalnost Sindikata kao socijalnog partnera kada je riječ o izboru članova delegacije u ESV-u FBiH.

“Obraćamo vam se kako bismo izrazili duboku zabrinutost zbog informacije koju smo dobili od jedne naše članice iz Bosne i Hercegovine, a koja se tiče višemjesečnog zastoja u socijalnom dijalogu i prekida rada Ekonomsko socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, iako ne postoje opravdani razlozi za ovaj zastoj i prekid”, piše u reakciji MKS-a.

Ističu kako su obaviješteni da je Vlada FBiH dopisom od 7. marta 2018. godine informirala ESV za teritoriju Federacije BiH da nisu ispunjeni uvjeti za odžavanje sjednice ESV-a, čime se direktno umiješala i zaustavila funkcioniranje socijalnog dijaloga u vezi sa veoma važnim pitanjima za radnike i građane Federacije BiH. Pismo Vladi FBiH potpisala je je generalna sekretarka MKS-a Sharan Burrow.

Dalje se ističe kako je očigledno da prvi korak predstavlja obnavljanje socijalnog dijaloga primjenom Sporazuma o uspostavljanju ESV-a za teritoriju Federacije BiH, koji predstavlja institucionalni okvir za tripartitni socijalni dijalog u kojem socijalni partneri samostalno odlučuju o svojim članovima u ESV-u.

“Čvrsto vjerujemo da je u najboljem interesu za sve socijalne partnere izbjegavanje nepotrebnih tenzija i sukoba u društvu, piše na kraju pisma generalne sekretarke MKS-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*