Francuska, Njemačka, V. Britanija i SAD osudili napad na Skripalja

Lideri Francuske, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a osudili su danas u zajedničkom saopštenju hemijski napad na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj i optužili Rusiju za taj događaj.

Moskva je ranije demantovala da je odgovorna za napad na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. Britanija je odlučila da protjera 23 ruske diplomate, a očekuje se da će Rusija uzvratiti istom mjerom.

“Mi, lideri Francuske, Njemačke, SAD i Velike Britanije, zgroženi smo napadom na Sergeja i Juliju Skripalj u Solsberiju 4. marta 2018”, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je ovo bila prva ofanzivna upotreba nervnog agensa, kakav je razvila Rusija, u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“To je napad na suverenitet Velike Britanije, a takva upotreba od strane jedne države predstavlja jasno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava. To ugrožava bezbjednost svih nas”, napominje se u saopštenju.

Četiri države su pozvale Rusiju da dostavi Organizaciji za zabranu hemijskog oružja sve podatke o programu nervnog agensa “noviček”.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*