Tommy Haas završio tenisku karijeru

Njemački teniser Tomi Has (Tommy Haas) saopćio je danas na turniru u Indijan Velsu (Indian Wells), da je završio karijeru, dugu više od 20 godina.

Has (39) je odluku objavio poslije pobjede Švicarca Rodžera Federera (Roger Federer) u četvrtfinalu turnira nad Hjonom Čungom (Hyeon Chung) iz Južne Koreje. Has je od 2016. godine direktor turnira u Indijan Velsu.

“Smatram se sretnim što sam mogao da zarađujem za život igrajući profesionalni tenis više od dvije decenije. Sport mi je donio dragocjena prijateljstva i mogućnost da putujem svijetom i stvorim nevjerovatne uspomene”, rekao je Has na svom službenom oproštaju.

Has je profesionalnu karijeru počeo 1996. godine, a najbolji plasman u karijeri mu je drugo mjesto na ATP listi iz 2002. godine. Osvojio je 15 titula, od kojih posljednje dvije 2013. godine na turnirima u Minhenu i Beču.

Nakon brojnih povreda na teren se vratio 2017. godine, kada je savladao Federera u drugom kolu turnira u Štutgartu (Stuttgart), što mu je bila i posljednja pobjeda u karijeri.

Igrao je u tri polufinala Australijan opena (1999, 2002, 2007.) i u polufinalu Vimbldona 2009. godine, a osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju (Sidney) 2000. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*